Erişilebilirlik

Siyasette Kadınlar


Son on yılda bir çok ülkede kadınlar seçim kazanarak en yüksek siyasi mevkilerde göreve geldi. Bu ülkeler arasında İsviçre, Almanya, Moğolistan, Liberya ve Şili'yi sayabiliriz. Ancak birçok uzman, siyasi kademelerde kadınların hala yeterince temsil edilmediğini belirtiyor. Ayrıca, yakın gelecekte de, siyaset kademelerinde kadın erkek eşitsizliğinin kapanması beklenmiyor.

1998 yılından buyana İsviçre, Letonya, Şili, Bermuda ve Almanya ile diğer bir çok ülkede, kadın cumhurbaşkanı ve başbakan seçildi. Ve dünyanın her yerinde kadınlar, parlamentolarda ve yerel yönetimlerde her zamankinden daha çok sandalye sahibi oldular.

Ruanda, yüzde 48'le mecliste en yüksek kadın oranına sahip ülke. Ruanda'yı yüzde 47'yle İsveç, ve yüzde 43'le Küba izliyor.

Buna rağmen Parlamentolararası Birlik'in raporuna göre, dünya yasama meclislerindeki kadınların oranını sadece yüzde 18.

Ulusal Demokratik Enstitüsü dünyanın her yerinde demokrasinin gelişmesini destekleyen bir kuruluş. Kuruluşun yöneticilerinden Kristin Haffert kadınların meclislerde yeterince temsil edilememesinin, kültürel gelenekler ve erkek üstünlüğünden kaynaklandığını savunuyor:

"Nereye giderseniz gidin, kadına karşı ayırımcılık görüyorsunuz. Kadınlara hala, ayrı bir gözle bakılıyor ve fiziki görünüşlerine göre algılanıyor. Parlamentoların kadın ve erkek üyelerinden, toplumun farklı beklentileri var. Ve kadın yöneticiler daha fazla sorgulanıyor."

Bazı uzmanlar bu aşırı sorgulamanın, bazı durumlarda kadınları seçimlere girmekten alakoyduğuna işaret ediyor. Seçimle gelinen makamlar için yeterli olmakla birlikte, bir çok kadın, siyasi yaşama atılıp erkeklerle rekabet edecek özgüvene sahip bulunmuyor.

Kristin Haffert'e göre, kadın adayların aşmaları gereken bazı başka engeller de var:

"Dünyanın her ülkesinde durum aynı. Aile desteği yetersiz, siyasi partilerin desteği az, ve kadınlar, seçime girmek için mali kaynak ve kredilere ulaşmakta zorluk çekiyor. Bir çok yerde kadınlar, ancak erkek siyasetçiler çağırırsa seçime giriyor. Erkekler kadar istekli oldukları halde, kadınlar ancak erkek siyasetçilerin davetiyle siyaset hayatına katılmaya cesaret ediyor."

Dünyanın her yerinde yapılan araştırmalar, kadınların seçime girmeye erkekler kadar istekli olmadığını gösteriyor. Brown Üniversitesi siyaset bilim dalı öğretim üyelerinden Jennifer Lawless Amerika'da bu alanda bir araştırma yürüttü. 2001 yılında, meslek sahibi dört bin kadın ve erkek arasında yapılan araştırmanın sonuçları yeni yayınlandı. Jennifer Lawless araştırmanın ilginç bir sonucuna işaret etti:

"2001 yılında erkeklerin, seçimlere katılmaya kadınlardan yüzde 20 oranında daha fazla eğilimli olduğunu gördük. Ayrıca, erkekler, adaylık kaydı yaptırma ya da kampanya için para bulma konusunda, kadınlardan yüzde 50 oranında daha aktifti. 2008 yılında da bu oranlar aynı çıktı. Siyasi hayata atılma açısından 2001 yılından buyana kadın-erkek farkı, hiç değişmemiş gözüküyor. Fakat araştırmaya katılan gruba, siyasetle ilgili misiniz, seçim kampanyalarına bağışta bulundunuz mu, siyasi toplantılara katıldığınız mı gibi sorular sorduğumuz zaman, kadınlarla erkekler arasında fark olmadığını görüyoruz. Bu da, kadınların siyasetle erkekler kadar ilgili olduklarını gösteriyor. Fakat çeşitli sebeplerle, siyasi hayata atılmaya gelince, kadınlar geride kalıyor."

Bu sonuçların taşıdığı anlam, bir çok uzmanı ürkütüyor. Washington'daki Amerikan Üniversitesi'nde Kadın ve Siyaset Enstitüsü'nün Başkan Yardımcısı Sarah Brewer bu kaygıya paylaşanlar arasında:

"Araştırmanın çok şaşırtıcı bir başka bulgusu ise, cinsler arası eşitlik tartışmaları arasında yetişmiş genç kuşak kadınların, 40 ve üstü yaştakilere göre, siyasete girmeye daha az ilgi göstermesi oldu. Genç kadınlar, annelerine göre, daha az siyasete girmeye heves gösteriyor. Cinsler arası eşitlik konuşmaları arasında işlerin daha iyiye gideceğini beklerken, bu konuda çok daha başka faktörlerin devreye girdiğini anlıyoruz."

Pek çok uzman, dünyanın her yerinde kadın örgütlerinin, geleceğin lider kadrolarını çoğaltmak için, genç kadınları siyasete girmeye teşvik etmesini istiyor. Siyasi yaşama katılmada kadın erkek eşitliğine ulaşmak ve kadınları özendirme ve karşılaştıkları sorunları çözme konusunda, daha yapılması gereken çok iş olduğu konusunda da, görüş birliği hakim.


XS
SM
MD
LG