Erişilebilirlik

Batılı Devletler Çin ve Rusya'yı Kınadı


Batılı devletler, Zimbabve'ye ek yaptırım uygulanmasını öngören BM Güvenlik Konseyi tasarısını veto eden Çin ve Rusya'yı kınadı.

Amerika'nın BM Daimi Temsilcisi Zalmay Khalilzad, Çin ve Rusya'nın Robert Mugabe'yle birlikte Zimbabve halkına karşı bir duruş sergilediğini söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Milliband de, Rusya ve Çin'in bu tutumuna anlam veremediklerini belirtti.

Amerika tarafından hazırlanan BM Güvenlik Konseyi tasarısında Zimbabve'ye silah ambargosu uygulanması, Devlet Başkanı Robert Mugabe ve 13 yetkiliye seyahat yasağı getirilmesi ve maddi yaptırım uygulanması öngörülüyordu.

Harare hükümeti, Zimbabve'nin "içişlerine karışanlara karşı büyük bir zafer elde ettiklerini" açıkladı.

Çin ve Rusya veto kararını savundu. Rusya, Zimbabve'deki seçim krizinin uluslararası bir tehdit oluşturmadığını bu nedenle Güvenlik Konseyi'nin sorumluluğunda olmadığını savundu. Çin ise Zimbabve'ye yaptırım uygulanmasının iktidar ve muhalefet arasındaki görüşmeleri olumsuz yönde etkileyeceğini ileri sürdü.

Mugabe ve muhalefet lideri Morgan Tsvangirai siyasi krize çözüm yolu arıyor.

Zimbabve'de seçimlerden önce 100'e yakın muhalefet üyesi Mugabe yanlısı militanlar tarafından öldürülmüştü. Muhalefete baskının sürmesi üzerine Demokratik Değişim Hareketi lideri Morgan Tsvangirai seçimlerden çekilmiş; ve Mugabe seçim zaferi ilan etmişti.

Güvenlik Konseyi tasarısına Güney Afrika, Libya ve Vietnam da ret oyu verdi. Endonezya çekimser kaldı.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Zimbabve'ye yaptırım uygulanması için Avrupa Birliği nezdinde girişim başlatılacağını açıkladı.


XS
SM
MD
LG