Erişilebilirlik

Yovanovitch 'Soykırım' İfadesini Kullanmıyor


Amerika'nın Erivan Büyükelçiliği'ne aday gösterilen Marie Yovanovitch 1915 olaylarını nitelerken 'soykırım' ifadesini kullanmıyor. Yovanovitch'in Erivan'a atanması için Senato'nun onayı gerekiyor ve onaylama süreci devam ediyor.

Bu süreç dahilinde, Yovanovitch, Senato Dış İlişkiler Komisyonu üyesi olan Demokrat Parti Başkan Adayı Senatör Barack Obama'nın sorularına yazılı yanıt verdi. Yovanovitch, Obama'nın 'Ermeni soykırımını nasıl tanımlıyorsunuz' sorusuna, "Amerikan Yönetimi, Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerinde 1,5 milyon Ermeni'nin hayatını mahveden, toplu katliamları, tehcir ve etnik temizlik politikasını tanıyor ve esefle karşılıyor" şeklinde yanıt verdi, ancak soykırım ifadesini kullanmadı. Yovanovitch, Büyükelçi olarak atandığı takdirdi Erivan'da her yıl yapılan anma törenlerine katılacağını belirtti. Türkiye'yle Ermenistan arasında diyalog kurulmasını teşvik ettiklerini belirten Yovanovitch, konunun daha fazla incelenmesi için Amerikan yönetiminin Türk ve Ermeni tarihçilerini Amerika'ya davet ettiğini de dile getirdi.

Obama, Yovanovitch'e Amerikan yönetiminin TCK 301. maddesinin değiştirilmesinden tatmin olup olmadığını da sordu. Yovanovitch, Washington'un bu maddenin kaldırılmasını tercih ettiğini, ancak yapılan düzenlemeyle 301. maddeden yargılananların sayısında düşüş olmasını beklediklerini kaydetti.

'Karar Bu Ay Verilecek'

Yovanovitch, geçen ay Senato Dış İlişkiler Komisyonu üyelerinin sorularını yanıtlamıştı. Demokrat Partili Senatör Barbara Boxer, Yovanovitch'in adaylığının "daha kapsamlı olarak değerlendirilmesi" için Senato kararının ertelenmesini sağlamıştı.

Amerikan Ermeni Ulsal Komitesi Senato'nun Yovanovitch'in atanıp atanmayacağına bu ayın ortasında karar vereceğini bildirdi.

Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi Başkanı Aram Hamparian, Yovanovitch'in açıklamalarından kaygı duyduklarını, ancak Amerika Dışişleri Bakanlığı'nın daha önceki tecrübelerinden ders aldığını gördüklerini söyledi. Hamparian, Amerika'daki Ermeni toplumunun, "soykırımı tanımayan bir diplomatın Erivan'a Büyükelçi olarak atanmasına asla izin vermeyeceklerini" söyledi.

XS
SM
MD
LG