Erişilebilirlik

'Irak Ordusu Nisan Ayına Hazır Olabilir'


Üst düzey Amerikalı bir askeri yetkili, Irak ordusunun, Amerikan kara kuvvetlerinin desteği olmadan, nisan ayına kadar ülkeyi savunabilir hale gelebileceğini söyledi.

Tümgeneral James Dubik, Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu’nda bu açıklamayı yaptı. Dubik, kısa süre öncesine kadar Irak kuvvetlerinin eğitiminden sorumluydu.

James Dubik, Irak ordusundaki asker sayısının geçen yıla kıyasla yüzde 27 artarak 566 bine ulaştığını kaydetti. Amerikalı general, Irak ordusunun Amerikan kara kuvvetlerinin desteğine gelecek yıl ihtiyacı kalmayabileceğini ancak, hava desteğine hala gerek bulunduğunu vurguladı.

Dubik, Iraklıların ülkelerinin güvenliğini tam olarak ne zaman üstlenebileceği hakkında görüş belirtmedi.

Bu arada, Bush Yönetimi, Amerikan kuvvetlerinin Irak’tan çekilmesi için bir takvim belirlenmesine karşı olduğunu tekrarladı.

Beyaz Saray sözcüsü Dana Perino, Japonya’da yaptığı açıklamada Amerika’nın “keyfi” olarak tanımladığı bir çekilme takvimine her zaman karşı çıktığını söyledi. Perino, Iraklı liderlerin de, Amerikan kuvvetlerinin çekilmesi konusunda ülkedeki duruma bakılarak karar verilmesi görüşüne katıldıklarını söyledi.

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Muvaffak El-Rubai, Amerika ile, içinde çekilme takvimi yer almayan bir güvenlik anlaşmasını asla imzalamayacaklarını açıklamıştı. Irak Başbakanı Nuri El Maliki de Pazartesi günü ilk kez bir çekilme takviminden söz etmişti.

XS
SM
MD
LG