Erişilebilirlik

'Lizbon Yoksa Genişleme de Yok'


Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ülkesinin Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı önceliklerini Avrupa Parlamentosu üyelerine anlattı. Üç buçuk saatten uzun süren oturumda öne çıkan ana konuyu Lizbon Antlaşması’nın reddinin yarattığı kriz ortamı oluşturdu.

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda Dönem Başkanlığı’nın önceliklerini anlatan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Lizbon Antlaşması’nın İrlanda tarafından reddedilmesinin yarattığı sorunların aşılması konusunda oldukça iddialı bir profil çizdi. 21 Temmuz’da İrlanda’ya giderek referandumdan çıkan “hayır” yanıtının nedenleri ve Dublin’in krizden çıkış önerileri konusunda bilgi alacağını söyleyen Sarkozy, çözüm konusunda da oldukça ümitli.

Dublin’deki bilgi edinme temaslarının ardından Fransa’nın Avrupa Birliği’ni kurumsal krizden çıkarmak için oluşturacağı öneri de formüle edilmeye başlanacak. Dönem Başkanı Fransa, Lizbon Antlaşması’nın yerine geçecek yeni bir antlaşma hazırlanması fikrine kesinlikle sıcak bakmıyor. Krizden çıkma amaçlı formülün bulunması için ise zaman sorunu yaşanıyor. Paris bir yandan belli bir süre İrlanda’nın üzerine gidilmemesi gerektiğine, öte yandan ise Haziran 2009’da yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde belgenin yürürlüğe girmesi gerektiğine inanıyor. Sarkozy, bu ikilem içinde olan Fransa’nın, önerisini ekim ya da en geç aralıkta yapacağını söyledi.

“Lizbon’la, o olmazsa halen yürürlükte olan Nice Antlaşması’yla yola devam edilecek” mesajı veren Sarkozy, bu belge olmaksızın genişleme sürecine devam etmenin mümkün olmayacağını da yineledi. Genişlemeye taraftar olduğunu ancak Avrupa Birliği’nin yeni kurumlar olmaksızın bu süreci devam ettirmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Sarkozy, kurumsallaşmadan genişlemenin bedelinin ödenmekte olduğunun altını çizdi.

Kurumsal sorunlar aşıldıktan sonra Hırvatistan ve diğer Balkan ülkelerine kapının açık olduğunu söyleyen Sarkozy, beklendiği gibi Türkiye’yi yine pas geçti. Zaman zaman AB’nin Türkiye’ye yönelik taahhütlerini görmezden gelen bir yaklaşım sergileyen Sarkozy’nin, Lizbon Antlaşması’nı onaylama konusunda çekinceleri olan Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski’ye “Verdiği sözün arkasında durmalı. Bu sadece siyasi değil aynı zamanda ahlaki bir sorun” demesi ise dikkat çekti.

İklim değişikliğiyle mücadele, enerji, göç ve savunmayı öncelikleri arasında sayan Sarkozy, Pekin’deki Olimpiyat Oyunları’nın açılışına katılacak olmasına yönelik sert eleştirileri de yanıtladı. Sarkozy, katılım kararını tüm üye ülkelere danışarak aldığını ve Çin’in insan hakları alanında adım atmasının boykotla sağlanamayacağını savundu.

Akdeniz İçin Birlik projesine de değinen Sarkozy, 13 Temmuz’da Paris’te yapılacak zirveye 44 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katılacağını belirterek “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la da görüştüm. Aramızdaki görüş ayrılıklarına karşın o da toplantıya katılacak” dedi. Sarkozy, Türkiye’nin büyük bir ulus olduğunun altını çizdi.


İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG