Erişilebilirlik

Erdoğan Maliki'yle Görüştü


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bağdat hükümetiyle kuzeydeki bölgesel Kürt yönetiminin terörle mücadelede Türkiye’ye destek verdiğini söyledi. Bugün Irak’ta temaslarda bulunan Başbakan Erdoğan, PKK’nın Irak ve Türkiye için ortak bir tehdit oluşturduğunu vurguladı. Irak Başbakanı Nuri el Maliki de Erdoğan’ın tarihi ziyaretinin ikili ilişkilerin gelişmesine ivme kazandıracağını söyledi.

18 yıl aradan sonra Irak’a giden ilk Türk Başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Başbakanı Nuri el Maliki, yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyi oluşturulmasına ilişkin bir anlaşma imzaladı. Irak ve Türkiye arasındaki stratejik işbirliğini geliştirilmeyi hedefleyen anlaşma uyarınca iki ülke arasında yüksek düzeyde düzenli görüşmeler yapılacak.

Bağdat’ta yapılan Erdoğan – Maliki görüşmesinde terör konusu da değerlendirildi. Maliki’yla ortak basın toplantısı yapan Erdoğan, PKK terör örgütüyle mücadelede Irak hükümetinin destek verdiğini söyleyerek Maliki’ye ve “kuzeydeki yerel yönetime” teşekkür etti. Erdoğan, PKK'nın Irak için de tehdit oluşturduğunu vurguladı ve "terör tehdidinin Türkiye - Irak ilişkilerini zehirlemesine fırsat verilmemesi gerektiğini" kaydetti.

Erdoğan, Türkiye’nin kuzey Irak’ta düzenlediği sınır ötesi harekatların Irak’ın bilgisi dahilinde yapıldığını da söyledi.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki de, Türkiye’yle Irak’ın ortak tehditlerle karşı karşıya olduğunu kaydetti ve terör tehdidine karşı ortak mücadele verildiğini; bu mücadelede sonuç alındığını kaydetti.

Türkiye’yle Irak’ın pek çok ortak değere sahip olduğunu söyleyen Başbakan Nuri el Maliki, Başbakan Erdoğan’ın tarihi ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni ufuklar açacağını söyledi. Maliki, Irak’ın yeniden yapılandırılmasında Türkiye ve Türk şirketlerinin rol almasını istediklerini söyledi.

Erdoğan, basın toplantısında Irak’taki farklı etnik ve dini gruplara seslenerek ulusal birlik çağrısında bulundu. "Birliğinizi muhafaza edin" diyen Erdoğan, Türkiye'nin Irak'ın toprak ve siyasi bütünlüğüne destek olduğunu vurguladı.

Başbakan Erdoğan, “Irak’ta düzen ve istikrar sağlanmadan küresel barışın sağlanamayacağını” söyledi ve bölge ülkelerini Irak’a destek vermeye çağırdı.

XS
SM
MD
LG