Erişilebilirlik

G-8 Zirvesinde 'Sera Gazı' Kararı


Sanayileşmiş ülkeler zirvesinde sera gazları salımının 2050'ye kadar yarıya indirilmesine karar verildi.

Japonya’daki Sekizler Grubu zirvesinde alınan karar, bu hedefe ulaşmak için gerekli önlemleri her ülkenin kendisinin belirlemesini öngörüyor.

Çevreci örgütler ise belirlenen tarihin 2050 değil 2020 yılı olmasını istiyor.

Beyaz Saray, kararda Başkan Bush’un isteklerinin yerine getirildiğini bildirdi. Bush, indirimlere Çin ve Hindistan gibi ekonomisi hızla büyüyen ülkelerin de katılmasını istiyordu.

Japonya’nın Hokkaido adasında yapılan G-8 zirvesinde yükselen petrol ve gıda fiyatlarının dünya ekonomisine etkileri de görüşülüyor.

Sekizler Grubu liderleri, Zimbabwe’deki seçimlerde şiddetten sorumlu olanları hedef alan yaptırımlar uygulayacaklarını bildirdi.

Japonya’daki zirvede liderler, yaptıkları açıklamada halkın iradesini tanımayan Zimbabwe hükümetini meşru görmediklerini de belirtti.

Liderler, ne tür yaptırımlar planladıklarını açıklamadı.

Ancak zirveye katılan bir Rus diplomat, Moskova’nın Zimbabwe’ye yaptırım uygulanmasına karşı olduğunu söyledi.

Bu arada Sekizler Grubu liderleri Afrika’ya daha fazla gıda ve tarım yardımı yapma sözüverdi.

Liderler, Afrika’daki çiftçilere tohum ve gübre yardımı yapma, önümüzdeki 10 yıl içinde gıda üretimini artırma amacıyla tarımsal altyapının geliştirilmesine destek verme vaadinde bulundu.

G-8 liderleri ayrıca biyoyakıtların, daha çok gıda dışı bitkiler ve atıklardan geliştirilmesi için çalışacaklarını da bildirdi.

Bazı uzmanlar gıda fiyatlarının artmasından biyoyakıt üretimini de sorumlu tutuyor.


XS
SM
MD
LG