Erişilebilirlik

7 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


El Kaide ile Taliban’ın Afganistan ve Pakistan’da giderek güç kazandığına dikkat çeken New York Times bu durumun Irak’tan hızlı ve düzenli bir çekilmeyi zorunlu kıldığını savunuyor. Gazete başkan adayları Barack Obama ile John McCain’den bu konuda daha net politikalar üretmelerini istiyor:

“Şimdiye kadar yapılan tartışmalar daha çok Irak’tan çekilmenin gerekli olup olmadığı ve çekilmenin zamanlaması üzerine odaklandı. Senatör John McCain, zafere ulaşıncaya kadar Irak’ta kalacağını açıkladı. Ancak, bunun ne anlama geldiğini ve hedefe nasıl ulaşılacağını açıklamadı. Afganistan’daki savaşla eş zamanlı olarak zafere nasıl ulaşılacağı konusuna ise hiç değinmedi. Barack Obama, Amerika’nın Afganistan’daki savaşı bitirebilmesi için Irak’tan çekilmesi gerektiğini söyledi. Ancak daha önce ayda bir veya iki tugayın çekilmesini savunan Obama şimdi çekilme hızına komutanların karar vereceğini söyleyerek tavır değişikliğine gidiyor. Başkan adayları Irak ve Afganistan savaşlarını birlikte nasıl yürüteceklerini daha ayrıntılı bir biçimde açıklamalıdır.”

Washington Post Hizbullah’ın iki İsrail askerinin cesedini iade etme karşılığında serbest bırakılmasını istediği Samir Kuntar’ın bir bebek katili olduğunu yazıyor. Gazete, buna rağmen Kuntar’ın serbest bırakılması için Lübnan’da 30 yıldır bir kampanya yürütülmesini eleştiriyor:

“Ortadoğu’da kalıcı bir barış sağlanabilmesi için büyük değişimler yaşanması gerekiyor. İsrail’in toprak konusunda taviz vermesi ve Filistinlilere onurlu bir geleceğin yolunu açması gerekiyor. Ancak İsrail’in düşmanlarının da ciddi bir tavır değişikliğine gitmesi gerekiyor. öldürdükleri çocukların dini ve milliyeti ne olursa olsun, Samir Kuntar gibi insanların cezalarını çekmeleri gerektiğini savunmak, bu tavır değişikliğinin ilk adımı olabilir.”

USA Today Kolombiya’da Marksist gerilla örgütü FARC’ın elindeki 15 rehinenin kurtarılmasını, Latin Amerika’da bir dönemin sona ermesi olarak yorumluyor. Gazete, bölgede 50 yıldır etkili olan Marksist devrimci anlayışın artık çöktüğünü savunuyor:

“Kolombiya’da iki dönem devlet başkanı Alvaro Uribe, orduda modernizasyonu sağlamak için milyarlarca dolar harcadı ve gerillalara taviz vermeyi kabul etmedi. Amerika da bu sürece cömert ve kararlı bir destek verdi. Bu örnekten ders çıkartılması gerekiyor. Profesyonel bir orduya ve halk desteğine sahip bir yönetim, eğer dış desteğe ve yıllarca savaşmak için gerekli iradeye sahipse, en güçlü isyanları bile bastırabilir. Irak ve Afganistan’da da Kolombiya modeli örnek alınmalıdır.”

Los Angeles Times Bush yönetiminin Guantanamo’daki terör zanlılarına komünist Çin yönetiminin işkence yöntemlerini uyguladığını belirtiyor. Gazete, zanlılara yapılan işkencelerin Amerika’ya yarar değil zarar getirdiğini vurguluyor:

"FBI, CIA ve ordu istihbaratında uzun yıllar çalışmış 15 üst düzey yetkilinin imzaladığı bir bildiride, “işkence ve diğer insanlık dışı yöntemler, yanlış ve yanıltıcı bilgiler alınmasına, önemli istihbarat bilgilerinin kaybolmasına ve Amerika’nın itibarının zarar görmesine neden oluyor” ifadesi kullanılıyor. Bu, kendi alanında uzman birçok kişinin görüşünü de yansıtıyor. Artık, doğru ve faydalı istihbarat ile işkenceden kurtulmak için anlatılan masallar arasında bir ayrım yapmamız gerekiyor.”

XS
SM
MD
LG