Erişilebilirlik

G-8 Zirvesi Başladı


Afrikalı liderler Sekizler Grubundan Afrika'ya yardımı arttırma sözünü tutmasını istedi.

Japonya'nın Hokkaido adasında düzenlen zirvenin ilk gününde yedi Afrika lideri, Sekizler Grubu ülkelerine 2010 yılına kadar Afrika'ya 25 milyar dolar yardım yapma vaadini hatırlattı. Liderler, yükselen petrol ve gıda fiyatlarının Afrika ülkelerinde yoksulluğu daha da arttırdığı uyarısında bulundu.

Yardım kuruluşları, iki yıl önceki Sekizler Grubu zirvesinde Afrika'ya verilen yardım sözünün çok küçük bir bölümünün yerine getirildiğini bildiriyor.

BM Genel sekreteri Ban Ki-moon, Afrikalı liderleri destekleyerek gıda, iklim değişikliği ve kalkınma sorunlarının birbirine bağlı olduğunu söyledi.

Sekizler Grubu ile Afrika liderler Zimbabwe konusunda anlaşamadı.

Sekizler grubu liderleri Zimbabwe'ye karşı yeni yaptırımlardan söz ederken Afrikalı liderlerden bazıları buna karşı çıktı.

Başkan Bush, Tanzanya devlet başkanı Jakaya Kikwete ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada Zimbabwe devlet başkanı Robert Mugabe'nin zorla iktidarda kalmasından büyük kaygı duyduğunu belirtti. Kikwete, bu kaygıyı paylaştığını ancak bazı Afrikalı liderlerin Batılı ülkelerle bu konuda farklı görüşte olduklarını söyledi.

Afrika Birliği dönem başkanlığını yürüten Tanzanya, Zimbabwe'ye yaptırımlar uygulanmasını desteklemiyor.


XS
SM
MD
LG