Erişilebilirlik

ABD'de İcralık Evlerin Sayısı Artıyor


Geçtiğimiz 5 yıl içinde yüksek riskli emlak kredisi alan Amerikalıların birçoğu artan faiz oranlarıyla birlikte aylık ödemelerini yapamaz hale geldi. Kredi veren kuruluşlar, bu ödemeleri geri alamadığı için de Amerikan ekonomisinin son yıllarda yaşadığı en büyük kriz patlak verdi. Şimdi bazı Amerikalı sivil toplum örgütleri, ödemeleri yapamayan bu ev sahiplerine yardımcı olmaya çalışıyor.

‘Batı Yakası Projesi’ yüksek riskli kredi alan ev sahiplerinin borçlarını yeniden finanse etmelerine yardım eden, kar amacı gütmeyen bir kuruluş. Proje Direktörü James Jones, “Geçen yıl Ağustos ayında toplantılara 20 – 25 kişi katılırken, Ekim ayından itibaren bu sayıda patlama oldu,” diyor. Yüksek riskli emlak kredileri, başka bir deyişle yüksek faizli emlak kredileri önce Cleveland kentinin yoksul mahallelerinde oturanlara verildi. Bu tür krediler başlangıçta düşük faizle veriliyor ve o yüzden de ilk kez ev alanlara cazip geliyor. Ancak zamanla faiz oranı büyük ölçüde artıyor. İşte sorunun nedeni de bu. James Jones, “Krediyi alan bazı yoksul tüketiciler, sözleşmeyi okuyor ancak değişken faiz oranının ne olduğunu tam olarak anlayamıyor,” diyor. Faiz oranının artmasıyla mortgage ödemeleri şişince, tüketici aylık borç taksitlerini ödeyemez hale geliyor. Mark Trawicki bu duruma düşen ev sahiplerinden biri. Trawacki’nin değişken faiz oranı yüzde 3,75’ten, yüzde 8,25’e çıkmış. Trawacki şimdi ödemelerini yapmakta zorlanıyor.

‘Batı Yakası Projesi’ danışmanı Kristin Anderson Trawicki’nin durumunun o kadar kötü olmadığını söylüyor. Anderson, Trawecki’nin geliri olduğu için kredinin yeniden finanse edilmesinin zor olmadığını belirtiyor. Genç kadın Mark Trawicki için kredi şirketlerine başvuruyor ve sabit bir faiz oranı vermelerini istiyor. Şirketlere, aksi takdirde müşterinin ödemelerini yapamayacağını söylüyor. ‘Batı Yakası Projesi’ yetkilileri, Celeveland bölgesinde hacizle karşılaşan ev sahiplerinin sayısında yakın bir gelecekete azalma olmasını beklemiyor.

XS
SM
MD
LG