Erişilebilirlik

Demokrasi Zorla Kabul Ettirilebilir mi?


Demokrasiyle yönetilmeyen ülkelere özgürlüklerin getirilmesi Batılı devletlerin nihai amacı. Ancak bazı uzmanlara göre demokrasinin toplumlara zorla kabul ettirilmesi imkansız. Ortadoğu'da örneğine sıkça rasladığımız "çökmüş" devletler, yani vatandaşlarının temel ihtiyaçlarını karşılayamayan, güvenliklerini sağlayamayan devletlere müdahale edilmesi gerektiğini savunan bazı siyasilere göreyse istikrarlı, kalkınmış bir devlet kurmak için demokratik sistemin getirilmesi şart.

Barış Fonu uzmanı Pauline Baker “Asayişin sağlanmasından sonra halkın şikayet ve sıkıntılarını gidermek için sivil mekanizmalar oluşturulabilir. Bu sayede de toplum içinde uzlaşma ortamı sağlanabilir,” diye konuşuyor. Baker’a göre güvenliğin sağlanması ve ekonominin yapılandırılmasından sonra demokrasiye geçilmesi ve hukukun üstünlüğü ilkesine saygı gösterilmesiyle istikrar yolunda ilerlemek mümkün olabilir. Örneğin Sierra Leone’de, seçimlerin yapılması ve asayişin sağlanmasında uluslararası toplumun girişimleri son derece önemliydi. Avrupa Birliği’nin Sierra Leone’deki seçim gözlemcisi Marie-Anne Isler şiddet olayları yaşanmadan iktidarın değişmesinin yeni demokrasiler için en önemli sınav olduğunu söylüyor.

Birleşmiş Milletler’in barışgücü operasyonlarından sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jane Holl Lute basının ve uluslararası toplumun ilgisi kriz bölgesinden çekildikten sonra yeniden yapılandırma çalışmaları için en az 10 - 20 yıllık bir çaba gösterilmesi gerektiğini belirtiyor. Ancak serbest seçimlerin yapılması her zaman dış politika açısından istenen sonuçları vermiyor. 2006 yılında Filistin’de ve geçtiğimiz aylarda Pakistan’da yapılan seçimleri kazanan partiler Amerikan dış politikasına muhalefet eden gruplar. Ancak demokratik yollarla seçilen partilerin şiddeti reddetmesi daha kuvvetli bir olasılık.

XS
SM
MD
LG