Erişilebilirlik

Ergenekon Davası: 'Hedef Terör Örgütü'


En üst düzeydeki emekli paşalara kadar uzanan geniş bir yelpazede gözaltı ve tutuklamaları gündeme getiren ve 'devlete karşı darbe hazırlığında' olan bir örgütün çökertilmesini hedeflediği belirtilen Ergenekon soruşturması, derinleşiyor. Bir yıldır süren soruşturmanın 2 bin 500 sayfayı bulan iddianamesinin yazımı tamamlandı. Soruşturma kapsamında açılacak davanın 'terör örgütü' nitelikli olacağı da kesinleşti.

Ergenekon soruşturması kapsamında son olarak aralarında emekli orgeneraller Hurşit Tolon ile Şener Eruygur'un da bulunduğu 20'den fazla kişinin gözaltına alınması, Türkiye gündemine damgasını vurdu. Cumhuriyet tarihinde ilk kez emekli generallerin gözaltına alındığı haberini Avrupa başta olmak üzere tüm dünya da yakından izlerken, Ergenekon soruşturmasıyla Türkiye'de ordu-siyaset-medya üçgeninde yaşanan gerilim hız kesmedi. Ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) başta olmak üzere toplumun geniş bir kesiminden, iktidarın İslami kökenli sahibi Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AKP) tepkiler artıyor. AKP'nin kapatılma davasında 'en kritik' günlerin yaşandığı bir dönemde, polisin geniş çaplı bir operasyon yaparak 'gündemi değiştirmeyi' ve hükümetin 'davaya karşı intikam hissi'ni ortaya koymayı amaçladığı görüşlerini öne çıkaran tepkilerin önümüzdeki günlerde daha da artacağı görülüyor.

Gözaltı operasyonunun hemen ardından yazılı bir açıklama yapan Genelkurmay Başkanlığı, emekli paşaların evinde gerçekleşen operasyonun cumhuriyet savcısının isteği ve katılımıyla, askeri makamlar tarafından yerine getirildiğini açıklamıştı. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ da, Türkiye'nin 'zor günler'den geçtiği tespitini yaparken, toplumun tüm kesimine 'sağduyu'nun hakim olmasını istediklerini söylemişti. Olayların asker cephesinden gelen bu ilk açıklamalarına, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün mesajları da eklendi. Özkök, Milliyet gazetesine verdiği demeçte, iktidarın yargı ve ordu dahil devletin tüm kurumlarıyla yaşadığı gerginliğe gönderme yapıp, "İhtiraslar bir kenara bırakılarak, kötü gidiş özveriyle düzeltilmelidir. Halkın acı çekmemesi için verilecek tavizler, koltuklarımızdan çok daha değerlidir" çağrısında bulundu.

İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki sorguları devam eden emekli orgeneraller Hurşit Tolon, Şener Eruygur, emekli Tümamiral İlker Güven, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün ve Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, ilk gece nezarete konulmadı. Gazeteci Balbay'ın, avukatı aracılığıyla yaptığı açıklamada neyle suçlandığının söylenmediğini belirterek 'susma hakkını' kullanmak istemesi dikkat çekti.

Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı, soruşturma kapsamındaki davanın 'terör örgütü' niteliğinde olacağını ve soruşturma kapsamına girenlerin 'terör örgütü kurma girişiminde bulunmakla' suçlanacağını açıkladı. Çolakkadı, soruşturmayla ilgili iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesinden sonra, soruşturmaya ilişkin 'gizlilik kararı'nın ortadan kalkacağını söyledi. Bir yıldır süren Ergenekon soruşturması kapsamında bugüne kadar 49 kişi tutuklandı.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG