Erişilebilirlik

Ergenekon Tartışması


Aralarında emekli generaller, gazeteciler, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de bulunduğu birçok kişinin gözaltına alınmasıyla Ergenekon soruşturması derinleşti. Soruşturma konusunda farklı görüşler var. Bir kesim, Türkiye’deki gelişmeleri “çatışma” olarak yorumlarken, bir kesim operasyonu “darbe girişimcileriyle yargı önünde hesaplaşma” olarak görüyor.

Bir yıl önce Ümraniye’de bir gecekonduda 27 adet el bombası bulunmasıyla başlayan soruşturma genişletildi. “Ergenekon terör örgütüne” yönelik operasyonlarda şu ana kadar aralarında emekli askerler, gazeteciler, bazı siyasiler, sivil toplum temsilcileri ve akademisyenlerin de bulunduğu yaklaşık 100 kişi gözaltına alındı. Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve avukat Kemal Kerinçsiz’in de aralarında bulunduğu 49 kişi tutuklandı. Gözaltına alınanlar arasında, Cumhuriyet gazetesi başyazarı İlhan Selçuk ve İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Profesör Kemal Alemdaroğlu da vardı. Önceki gün, operasyonların son dalgasında, eski Birinci Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı ve eski Jandarma Genel Komutanı Emekli Orgeneral Şener Eruygur, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay ve Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün de gözaltına alındı.

Operasyonlar konusunda farklı görüşler hakim... Bir kesim, Türkiye’nin artık “dokunulmazlara dokunulduğu,” darbe girişimcileriyle yargı önünde hesaplaşmaya gidildiği bir ülke olduğunu düşünüyor. Bir diğer kesim ise, gelişmeleri bir “çatışma” olarak yorumluyor; kapatma davasıyla karşı karşıya olan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetinin muhalif sesleri sindirme, susturma girişimi olarak değerlendiriyor.

Bu haberin tümünü ve yorumları dinlemek için yukarıdaki Windows Media bağlantısını tıklayabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG