Erişilebilirlik

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov Ankara'da


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'nin arabuluculuğunda İstanbul'da dolaylı barış görüşmeleri yürüten Suriye ile İsrail'in anlaşmasını umduklarını söyledi. Türkiye'nin taraflar arasında iletişimi sağlamasından duydukları memnuniyeti de dile getiren Lavrov, ülkesinin Türkiye'yi 'stratejik ortak' gördüğünü kaydetti.

Rus Bakan Lavrov, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın resmi daveti üzerine geldiği Ankara'da, Babacan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le görüştü. Lavrov-Babacan görüşmesinde İsrail ile Suriye'nin Türkiye'nin arabuluculuğunda yürüttüğü barış görüşmelerinin yanısıra İran'ın nükleer faaliyetleri ve Kıbrıs sorununun çözümünde yaşanan son gelişmeler de gündeme geldi.

Babacan, Lavrov'la düzenlediği ortak basın toplantısında Suriye ile İsrail'in, İstanbul'da 3. tur görüşmeleri sürdürdüğünü açıklarken, sürece ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. İstanbul’daki aracılı toplantı trafiğinin ardından barışa giden yolda İsrail-Suriye hattının resmen açıldığını ve kamuoyuna ilan edildiğini hatırlatan Babacan, 3 günlük 3. tur görüşmelerin de tamamlanmak üzere olduğunu dile getirdi. Her iki tarafta da çözüm için 'siyasi irade ve kararlılık' olduktan sonra sürecin iyi şekilde yürüyebileceğini düşündüklerini söyleyen Babacan, "Henüz işin çok başındayız, bu biraz vakit alacak. Eğer görüşmelerde somut ilerleme sağlanırsa, o zaman doğrudan görüşmelere, yani heyetlerin bir masa etrafında oturup görüşebileceği bir düzene geçilebilecek" ifadesini kullandı.

Lavrov da, "Taraflar arasında köprünün Türkiye vasıtasıyla tesis edilmesi sürecini destekliyoruz" derken, Suriye ile İsrail'in birbirlerini dışlamadan sonuca giden yolda çaba harcamalarını istediklerini söyledi. Rusya'nın 'kapsamlı bir barıştan' yana olduğunu dile getiren Lavrov, görüşmelerde Suriye ve İsrail'in beklentilerinin yanısıra Lübnan'ın beklentilerinin de gündemde olmasını beklediklerini anlattı. Lavrov, tarafların BM Güvenlik Konseyi'nin tavsiyeleri ve Annapolis görüşmelelerine bağlı kalmalarını umduklarını kaydetti.

Kıbrıs desteği


Konuk bakan Lavrov'un, Kıbrıslı liderlerin 'tek egemenlik ve tek vatandaşlık' ilkesi çerçevesinde anlaşma yoluna doğru ilerlemelerine destek vermesi de dikkat çekti. Lavrov, "Kıbrıs'ta çözüm sürecine destek olacağız" derken, nükleer faaliyetleri yüzünden BM Güvenlik Konseyi'nin yaptırımlarıyla karşı karşıya olan İran'dan beklediklerinin de 'uzlaşmacı bir tavır sergilemek' olduğunu dile getirdi.

Stratejik bir ortak olarak gördükleri Türkiye'yle özellikle ticaret alanında yeni bir açılıma gitme niyetinde olduklarını ortaya koyan Lavrov, Türk ve Rus yatırımcıların karşılıklı yatırımlarda kolaylık yaşamaları için iki ülkenin yeni anlaşmalar yapacağını söyledi. Bakan Babacan da, Rusya'nın Türkiye'nin 'en büyük ticaret ortağı' olduğunu anlatırken, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2007'de 28 milyar dolar olduğunu, bu rakamın bu yılın ilk 5 ayında da 16 milyar doları aştığını kaydetti.

XS
SM
MD
LG