Erişilebilirlik

Ergenekon'da Şok Gelişme


Ergenekon soruşturması kapsamında aralarında emekli orgeneral Hurşit Tolon ile Şener Eruygur’un da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Polisin Ankara, İstanbul ve Trabzon’da yaptığı aramalarda gözaltına alınanların sayısının 25 olduğu söylenirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 20 kişinin tutuklandığını açıkladı.


Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın Anayasa Mahkemesi’ne kapatma davasıyla ilgili açıklamalarda bulunduğu ve AKP’nin kapatılması isteğini tekrarladığı gün gerçekleşen gözaltılar, Türkiye’de AKP’nin kapatılmasını isteyenlerle istemeyenler arasında yaşanan sert gerilimin sonucu olarak değerlendirildi.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınanlar isimler arasında emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur ve Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay’ın da bulunması, tüm dikkatleri Ergenekon soruşturmasına çevirdi. AKP’den ihraç edilen eski milletvekili Turhan Çömez’in de arandığına ilişkin haberler, soruşturmanın daha da genişleyeceği yönündeki değerlendirmeleri kuvvetlendirdi. Polisin, soruşturma kapsamındaki aramalarını Antalya’da da sürdürdüğü belirtildi.

İstanbul Valisi Muammer Güler, gözaltıların adli bir işlem olduğunu belirtirken, hükümetten ilk değerlendirmeleri, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat yaptı. Çiçek, “son günlerde Türkiye’de siyasetle hukukun içiçe” girdiğinden yakınırken, Fırat “herkesin yargıya saygı duymak zorunda” olduğunu söyledi.

Polisin ATO, ADD, Cumhuriyet Gazetesi ile Halka ve Olaylara Tercüman gazetesindeki aramaları sürerken, ATO Başkanı Sinan Aygün polis tarafından evinden çıkarılırken “Atatürk’ü ve cumhuriyeti sevmekle suçlandığı”nı söyledi. Ankara’da gözaltına alınan emekli orgeneraller, gazeteci Balbay ve ATO Başkanı Aygün, Ankara Adliyesi’nde doktor kontrolünden geçirildikten sonra polis tarafından İstanbul’a götürüldü.

Gözaltılara en sert tepki Cumhuriyet Halk Partisi’nden geldi. ATO Başkanı Sinan Aygün’e destek için ATO yetkilileriyle görüşen CHP’li Yılmaz Ateş ve Mustafa Özyürek, gözaltıları ‘işkence’ olarak niteledi. Özyürek, gözaltına alınanların “laik, muhalif ve demokratik cumhuriyetin yılmaz savunucuları” olduğuna vurgu yaptı. DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, toplumun ‘bilerek veya bilmeyerek ayrıştırılmaya çalışıldığını” belirterek, “korku imparatorluğu kurulmaya çalışılıyor” diye konuştu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, soruşturmayı yürüten savcıların “derli toplu” bir iddianameyle halkın karşısına çıkmak ve olayı aydınlatmak durumunda olduğunu söyledi.

Ergenekon nedir?

12 Haziran 2007’de İstanbul Ümraniye'de Çakmak mahallesi Güngör sokakta bir gecekonduya baskın düzenlenmiş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ele geçirilen el bombaları ve patlayıcılarla
ilgili soruşturma başlatmıştı. Bu soruşturmaya da “devletin içinde çete” olduğuna ilişkin iddialara gönderme yapan “Ergenekon” ismi verilmişti. Yaklaşık 1 yıldır süren Ergenekon soruşturması kapsamında, aralarında emekli Tuğgeneral Veli Küçük ile İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de bulunduğu 49 zanlı tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG