Erişilebilirlik

Mugabe'ye Sıcak Karşılama


Zimbabve devlet başkanı Robert Mugabe, uluslararası tepkilere rağmen Afrika Birliği zirvesinde sıcak bir şekilde karşılandı.

Mubage, toplantı salonuna bir yanında Mısır devlet başkanı Hüsnü Mübarek, diğer yanında birliğin dönem başkanlığı yürüten Tanzanya devlet başkanı Jakaya Kikwete olduğu halde girdi.

Amerika, İngiltere ve diğer batılı ülkeler, Cuma günkü başkanlık seçimini sahtekarlık olarak nitelelerken Afrika Birliği gözlemcileri de seçimin demokratik standartlara uygun olmadığını bildirmişti.

Ancak Afrikalı liderler, bugüne kadar Mısır’ın Şarm el-Şeyh kentinde yapılan zirvede Mugabe’yi doğrudan eleştirmekten kaçındı.

Afrika Birliği komisyonu Başkanı Jean Ping, zirveyi açış konuşmasında sadece Zimbabwe’deki siyasi bunalımın giderilmesi için Afrika ülkelerinin elinden geleni yapmalarını istedi.

Yaklaşık 30 yıldır iktidarda bulunan Mugabe, Cuma günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, "ezici bir zafer" kazandığını ilan etmişti.

Mugabe'nin rakibi muhalefet lideri Morgan Tsvangirai ise partisi üyelerine yönelik şiddet eylemleri nedeniyle seçimin ikinci turuna katılmadı.

Zirvede, Mugabe'ye, muhalefetle iktidarı paylaşması yönünde çağrıda bulunulması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG