Erişilebilirlik

İşkenceyi Onaylayanlar Sanılandan Fazla


Amerika’daki bir kuruluşun araştırmasına göre, birçok ülkede, önemli sayıda insan, terör olaylarıyla ilgili durumlarda, işkenceye karşı olmadığını söylüyor.

19 bin kişinin katıldığı anket, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 19 ülkede yapıldı. Çeşitli uluslararası ve ulusal örgütlerin katılımıyla yapılan araştırmada halka işkence konusunda çeşitli sorular soruldu.

İşkence yasaklanmalı mı? Belirli koşullar altında, örneğin teröristlerden istihbarat almak için işkenceye izin verilmeli mi? Yüzlerce insanın canını kurtaracağını bilseniz işkenceye göz yumar mısınız?

Amerikan World Public Opinion - Dünya Kamu Oyu araştırma merkezi tarafından yapılan anket; 19 ülkede nüfusun yüzde 57’sinin her türlü işkenceye karşı olduğunu, yüzde 26’sının özel durumlarda karşı çıkmadığını, yüzde 9’unun ise meşru olmasını istediğini ortaya koydu. Ancak işkencenin yasaklanmasını isteyenlerin oranı ülkeden ülkeye önemli fark gösteriyor.

Merkez Başkanı Steven Kull’a göre anket işkenceye en çok İspanyol, Fransız ve İngilizlerin karşı çıktığını ortaya koydu. Bu üç ülkede nüfusun yüzde 63’ü, hangi koşullar altında olursa olsun işkencenin tümüyle yasaklanmasından yana. Merkez Başkanı Kull, diğer ülkelerdeki rakamların kaygı verici olduğunu söyledi.

Steven Kull, bazı ülkelerde özel durumlarda zanlılara işkence yapılmasını isteyenlerin oranının çok yüksek olduğunu söylüyor ve bu rakamın Hindistan’da yüzde 47 Türkiye’de yüzde 34 olduğuna dikkat çekiyor. Başka bir deyişle Türkiye’de ortalama her üç kişiden biri belirli koşullar altında işkenceyi onaylıyor. Bu rakama işkenceyi destekleyenleri de eklersek Türklerin yüzde 52’si, yani yarıdan biraz fazlası için işkence sorun değil.

Araştırmadan ortaya çıkan beklenmedik sonuçlardan biri Türkiye’de nüfusun sadece yüzde 36’sı işkencenin yasaklanmasını isterken bu rakamın Çin’de yüzde 66 olması.

Aradaki bu farka rağmen iki ülkede işkencenin meşru olmanını isteyenlerin oranı eşit: yüzde 18. bu rakam Fransa ve İngiltere’de ise yüzde 4.

Uluslararası Af örgütünden Yvonne Terlingen Amerika’da durumun daha da vahim olduğu görüşünde. Amerika’da halkın sadece yüzde 53’ünün işkenceye karşı olduğunu belirten uzman, yüzde 31’e varan bir oranın, ki bu rakam Türkiye’de 34 Rusya’da ise 29, teröristlere işkence yapılmasında bir sakınca görmediğini söylüyor.

Terlingen, BM üyesi 192 ülkeden 145’inde işkencenin resmin yasak olduğunu ancak anketin bunu yalanladığını belirtiyor.

Uluslararası Af Örgütü uzmanı, yıllardır harcanan çabalara rağmen anketin yapıldığı ülkelerde nüfusun yarıdan biraz fazlasının işkenceye karşı çıkmasının hayal kırıklığı yarattığını vurguluyor.
Uzmanlar, Türkiye, Amerika ve Hindistan gibi ülkelerde işkenceye sıcak bakılmasının halkın terör eylemlerinden bıkmasına bağlıyor.

Sonuçları 26 Haziran Dünya İşkence Kurbanlarına Destek günü öncesi açıklanan anket, Türkiye’yle birlikte Amerika, İngiltere, Fransa, İspanya, Polonya, Ukrayna, Rusya, Azerbaycan, Meksika, Mısır, İran, Filistin, Hindistan, Çin, Endonezya, Güney Kore, Tayland ve Nijerya’da yapıldı.

XS
SM
MD
LG