Erişilebilirlik

İsrail Gazze Sınırını Yeniden Kapattı


İsrail’in Batı Şeria’da düzenlediği operasyonun ardından Filistinli militanlar Gazze’den İsrail’in güneyine füze saldırısı düzenledi.

Sderot kentine düşen iki roket iki kişinin yaralanmasına yol açtı. Tırmanan şiddet olaylarının, İsrail’le Hamas arasında sağlanan ateşkesi tehlikeye atabileceği bildiriliyor.

Roket saldırısını üstlenen İslami Cihad, İsrail’in dün Nablus’taki operasyonuna misillleme yapıldığını bildirdi. Operasyonda üst düzey bir İslami Cihad sorumlusuyla bir sivil ölmüştü. İsrail ordusu bu kişilerin silahlı çatışmada öldürüldüğünü duyurdu.

İsrail roket saldırısının ardından ateşkesin, ciddi ölçüde ihlal edildiğini açıkladı ve son saldırının ardından Gazze sınırını giriş-çıkışlara kapattı. Mısırlı yetkililerin aylar süren arabulucuk çabalarının ardından geçen hafta İsrail ve Hamas arasında ateşkese varılmıştı. Hamas roket saldırılarını, Nablus’taki İsrail operasyonunun kışkırttığını iddia etmekle birlikte, ateşkese bağlı kalacağını bildirdi.

Orta Doğu Dörtlüsü: 'Ateşkese Uyun'

Son çatışmaların ardından İsrail ve Filistinliler’den ateşkese uymaları istendi.

Orta Doğu Barış Dörtlüsü’nü oluşturan Amerika, Avrupa Birliği, Rusya ve Birleşmiş Milletler yetkilileri, Berlin’de yapılan toplantının ardından bu çağrıda bulundu.

Yapılan açıklamada, İsrail ve Filistinlilerden yıl sonuna kadar barış anlaşması imzalama yönünde ilerleme sağlaması istendi. Dörtlü, İsrail’in yerleşim birimi inşaatlarını durdurması, Filistinlilerin de terörle mücadele etmesi yönündeki çağrıları yineledi.

Dörtlü’nün Orta Doğu temsilciliğini yürüten eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, Filistinlilerden kuracakları yeni devletinin altyapısını sağlayacak bir hukuk sistemi oluşturmalarını istedi.

XS
SM
MD
LG