Erişilebilirlik

Sosyal Demokratlar Türkiye'den Yana


Avrupa Birliği’nde, Türkiye’nin üyelik sürecine yönelik tartışmalar sürekli gündemde kalıyor. Son olarak İrlanda’daki oylamanın ardından Türkiye ile müzakerelerin dondurulması yönünde taleplerin geldiği ve konunun en çok tartışıldığı ülkelerinden biri de Almanya. Birlik Partileri ve Başbakan Angela Merkel, üyelik yerine ‘imtiyazlı ortaklık’ önerilerini sürdürken, hükümetteki koalisyonun Sosyal Demokrat Parti SPD kanadı Türkiye’nin gerekli kıstasları yerine getirdiği an üye olmasını arzuluyor. Berlin muhabirimiz Cem Dalaman Sosyal Demokrat Dışişleri Bakan Yardımcısı Gernot Erler’le konuyu konuştu:

Almanya’da son aylarda Türkiye’nin AB üyeliği tartışmaları Ankara’da yaşanan gelişmeler ışığında sürekli yön değiştiriyor. Anayasa Mahkemesi’nin üniversitelerde türbanı serbest bırakan Anayasa değişikliğini iptal etmesi ve AKP’nin kapatılması davası Berlin’de çok yakından takip ediliyor ve yorumlanıyor. Eski Başbakan Gerhard Schröder’e yakınlığı ile bilinen Dışişleri Bakanı Yardımcısı Gernot Erler, Anayasa Mahkemesi’nin son türban kararının temel özgürlükleri sorgulayan bir niteliği olduğunu ve Türkiye’nin yeni bir Anayasayı tartışması gerekebileceğini belirtiyor. Erler, AKP`nin kapatılması halinde ise Türkiye`yi zor günlerin bekleyeceğini söylüyor:

“Bence şu anda Türkiye`nin en büyük problemi AKP`nin kapatılması davasıdır. Böylesi bir şey elbette Türk siyaseti için bir trajedi olur. Çünkü bizim, AB olarak Erdoğan ve AKP hükümetiyle çeşitli işbirliği ve Türkiye`nin tam üyeliği yolunda geliştirdiğimiz tecrübelerimiz mevcut. Ama partinin kapatılması halinde herşey belirsizliğe doğru sürüklenecektir. Yargının vereceği bu karar AB yolunda Türkiye`yi geriye götürür ve bu bizim hiç arzu etmediğimiz, bizi çok üzen bir durumdur.”

Almanya Dışişleri Bakanı vekili Erler, Türkiye’deki gelişmelere AB´nin dışarıdan müdahalesinin söz konusu olmadığını, ancak birliğin seçimle iktidara gelen bir partiyi kapatmanın yanlışlığını gündeme getirme hakkı olduğunu öne sürüyor.

“Biz bu durumda bir şey yapamayız, çünkü mesele Türkiye`nin iç meselesidir. Biz sadece, demokratik bir seçimle ve çoğunluğun oyuyla iktidara gelmiş bir partinin hükümette kalabilmesinin yargıya bağlı olmasını AB çerçevesinde eleştirebiliriz. Ayrıca bu şartlarda AB ve Türkiye`nin yakınlaşması da problemli görünüyor.”

Türkiye’nin istikrarlı bir iç politikaya ulaşmasından sonra, ekonomik açıdan AB standartlarına 2015 yılına kadar ulaşabileceğine emin olduğunu söyleyen Erler, İrlanda’daki oylamadan sonra yapılan açıklamaları ‘popülist tavırlar’ olarak tanımlıyor ve çok ciddiye almamak gerekiyor diyor. Türkiye’nin Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin önerdiği

‘Akdeniz için Birlik’ projesinden de çekinmemesi gerektiğini savunan Erler, bunun AB`ye alternatif değil, birliğin bir parçası olduğunu kaydediyor:

“Bu konuda Almanya´nın bir reaksiyonu olmuştu. Bu sürecin tüm Avrupa`ya yayılmasını talep ettik. Yani bütün AB ülkelerinin Akdeniz Birliği içinde olmasinı arzuluyoruz. Bu aynı zamanda sürekli savunduğumuz Barcelona sürecinin de devam etmesi anlamına geliyor."

Alman Dışişleri Bakan yardımcısı Gernot Erler, İrlanda krizinin aşılacağına inandığını, AB’nin yeni üyeleri kucaklama sürecinde ise, Türkiye’den önce Hırvatistan’ın tam üye olarak birliğe katılmasının gerçekleşeceğini, bunun da büyük bir ihtimalle 2009 Haziran’ında olacağını da açıkladı.

XS
SM
MD
LG