Erişilebilirlik

Cidde'de Petrol Zirvesi


Suudi Arabistan Kralı Abdullah petrol fiyatlarındaki hızlı artışın spekülasyon ve vergilerden kaynaklandığını söyledi. Kral, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan ülkesinin, günlük petrol üretimini 9 milyon 700 bin varile yükselteceğini açıkladı.

Kral bu açıklamayı Cidde'de bugün başlayan ve petrol konusundaki son gelişmelerin ele alındığı zirve toplantısını açarken yaptı. Toplantıya önde gelen petrol üretici ülkelerle tüketici ülkelerin liderleri ve temsilcileri katılıyor. Bu liderler arasında İngiltere Başbakanı Gordon Brown ve Çin Devlet Başkan Yardımcısı Xi Jinping de bulunuyor.

Suudi Arabistan Kralı, petrol fiyatlarındaki hızlı artışın haklı bir nedene dayanmadığını, artışa büyük ölçüde kendi çıkarlarını gözeten spekülatörlerin sebep olduğunu söyledi. Bazı gelişmekte olan ülkelerde petrol tüketiminin hızla artması ve tüketici ülkelerde petrol tüketimine yeni vergiler uygulanmasının da artışta rol oynadığını söyleyen Kral, yoksul ülkelere artan yakıt maliyetleri konusunda yardımcı olmak için yeni bir enerji girişimi başlatılmasını önerdi. Kral Abdullah bu amaçla Petrol Üreten Ülkeler Örgütü OPEC'e bir milyar Dolar vereceğini ve piyasadaki faiz oranlarına kıyasla düşük faizle kredi sağlamak için 500 milyon Dolarlık bir fon yaratacağını söyledi.

Toplantıya katılan Amerika Enerji Bakanı Samuel Bodman ise fiyat artışlarına spekülatörlerin sebep olduğu yolunda bir kanıt bulunmadığını söyledi ve ham petrol arzı atmadıkça fiyatların yükselmeye devam edeceğini savundu.

Suudi Arabistan dün fiyatları istikrara kavuşturmak için üretimi arttırmaya hazır olduğunu bildirmişti. Suudi Petrol Bakan Yardımcısı Prens Abdülaziz bin Salman, ülkesinin, müşterilerinin taleplerini yerine getirmeye hazır olduğunu söyledi. Günlük üretimi Mayıs ayında 300 bin varil arttıran Suudi Arabistan, Temmuz ayında da günde 200 bin varillik üretim arttırımına gideceğini açıkladı.

İran ise üretimi arttırmanın fiyatları düşürmeye yardımcı olmayacağını savunuyor. İran, Suudi Arabistan'dan sonra dünyanın en çok petrol üreten ikinci ülkesi.

Diğer OPEC ülkelerinin de Suudi Arabistan'dan farklı davranacağı anlaşılıyor. OPEC Başkanı Şekip Halil, Cidde'de yaptığı açıklamada fiyat artışlarının üretimle ilgisi olmadığını, spekülasyonlar ve para piyasalarındaki istikrarsızlıktan doğduğunu savundu. Halil, OPEC'in, Eylül ayındaki toplantıdan önce üretim artışı üzerinde durmayacağını bildirdi.

XS
SM
MD
LG