Erişilebilirlik

İran: Nükleer Programa Devam


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş üyesi ve Almanya tarafından hazırlanan teşvik paketine rağmen, İran, nükleer programına devam edeceğini bildirdi.

İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi nezdindeki temsilcisi Ali Asker Sultaney, uranyum zenginleştirmeye devam edeceklerini söyledi ve nükleer programının sadece enerji ihtiyacını karışalamak için geliştirildiğini vurguladı.

İranlı yetkililer, teşvik paketi konusunda müzakerelerde bulunmaya hazır olduklarını, ancak uranyum zenginleştirme programını durdurmayacaklarını kaydetti.

Bu arada, Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Muhammed el Baradey, İran'a herhangi bir saldırıda bulunulması durumunda Tahran'ın nükleer silah arayışını hızlandıracağı uyarısında bulundu. El Arabiya televizyonuna demeç veren Baradey, böyle bir gelişmenin bölgeyi "ateş topuna" dönüştüreceğini söyledi.

New York Times gazetesi dün, İsrail'in büyük bir tatbikat yaptığını ve İran'a mesaj göndermek istediğini yazmıştı.

"İran Tatbikatı"

İsrail’in bu ay başında çok geniş çaplı büyük bir askeri tatbikat yaptığı öğrenildi.

New York Times gazetesinin haberine göre, tatbikat İsrail’in İran’daki nükleer tesislere yapması muhtemel bir saldırıya hazırlık niteliğindeydi.

Amerikalı yetkililer de, tatbikatın, İran'a yönelik askeri bir operasyona hazırlık amacıyla yapıldığı görüşünde.

Haberde tatbikat sırasında İsrail savaş uçaklarının Akdeniz üzerinde havada yakıt alarak aralıksız bin 400 kilometre uçtuğu da belirtiliyor.

Bu rakam, İsrail’le İran’ın nükleer tesisinin bulunduğu Natanz arasındaki çift yön mesafeye eşit.

Amerika'da yayınlanan New York Times gazetesi İsrail ‘in Iran’a yönelik bir askeri operasyonun provasını yaptığını savundu. İsrailli yetkililer habere dair bir yorum yapmayı redderken haber İsrail medyasında da birinci gündem maddesi.

New York Times’ın haberine göre İsrail Hava kuvvetlerine ait 100 den fazla F-15 ve F-16 savaş uçağı Haziran’ın ilk haftasında Akdeniz de bir tatbikat gerçekleştirdi. Gazeteye göre bu tatbikat İran’a yapılabilecek olası bir saldırının provasıydı. NY Times’e göre savaş uçakları Akdeniz üzerinde Yunan havasahasını da kullanarak 1400 km üzerinde mesafe yaptı.Bu mesafe İsrail ile İran’daki nükleer tesisler arasındaki mesafenin aynısı... Washington kaynaklarına dayandırılan habere göre İsrail savaş uçakları tatbikat çerçevesinde havada yakıt ikmali ve yaralı sevkiyatı provaları ile tatbikatı tamamladı. İsrail kaynakları bu tür tatbikatların rutin olduğunun altını çiziyor.

İsrail ve ABD yönetimi İran hükümetinin nükleer silah geliştirdiği konusunda hem fikir. Her nekadar Iran Devlet Başkanı Ahmedinejat nükleer çalışmaların barışçıl amaçlara hizmet ettiğini öne sürse de zaman zaman İsrail devletini haritadan silme yolundaki söylemleri hem İsrail’i hem de Washington yönetimini rahatsız ediyor. Bu verilerden yola çıkan NY Times haberi de İsrailli siyasi analistlerce kabul görüyor. Alon Pinkas “ İsrail in böylesi bir tatbikat yapmış olma ihtimalini göz ardı etmem. Oldukça mümkün bir hareket” şeklinde konuşuyor.

İsrail hava kuvvetlerinin 1981 yılında Irak nükleer santralini vurduğu zamandan bu yana köprünün altından çok sular geçtiğine de dikkat çeken Pinkas, “ o zamandan bu zamana tüm dünyanın teknolojisi gelişti. Ayrıca Irak”taki tek bir noktaydı, İran daki durum farklı ve daha karmaşık. İsrail İran ın nükleer tesislerini bir seferde vurup yoketme yolunda gerekli askeri kapasiteye sahip değil görüşündeyim” diyor.

İsmi açıklanmayan Pentagon kaynakları ise tatbikatın hem İran’a hemde dünyaya bir mesaj niteliğinde olduğu inancında. Bu İran’a uygulanan ambargo ve siyasi yaptırımlar işe yaramadığı durumda İsrail in tek başına hareket edebileceğinin işareti.

Amerikan kaynaklarına ve NY Times haberine göre Akdeniz de gerçekleşen bu tatbikat İsrailli kaynakların her fırsatta tercih etmedikleri ama gerekli olduğu durumda da geri durmayacaklarını defalarca yineledikleri askeri müdahalenin ayak sesleri olabilir.

XS
SM
MD
LG