Erişilebilirlik

18 Haziran Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, Demokrat Parti başkan adayı Barack Obama’nın Irak’tan çekilme konusunda bir takvim belirlenmesini savunduğunu hatırlatıyor. Ancak gazete, Obama’nın iki yıl önce açıkladığı bu politikasını, değişen şartlara göre gözden geçirmesinin şart olduğunu savunuyor:

“Obama’nın bu politikasını açıklamasından bu yana 19 ay geçti. Bu süre içinde Irak’taki durum büyük ölçüde değişti. Şiddet olayları yüzde 75 oranında azaldı. Irak hükümeti ve ordusu ülkenin büyük bir kısmında denetimi sağladı. Ancak Obama bütün bunlara rağmen tavrını değiştirmedi. Hala Amerikan askerlerinin, önceden belirlenecek bir takvime göre mümkün olan en hızlı biçimde çekilmesini savunuyor. Obama, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’ye, seçimden önce Irak’a gideceğini açıkladı. Bu ziyaret, Obama’nın artık geçersiz olan Irak politikasını değiştirmesi açısından olumlu bir adım olacaktır.”

Christian Science Monitor ise Barack Obama ile Cumhuriyetçi başkan adayı John McCain’in Anayasa Mahkemesi'nin Guantanamo Üssü'ndeki tutsaklara ilişkin kararına tepkilerini yanlış ve eksik buluyor:

"McCain ve güvenliğe öncelik veren diğer muhafazakarlar, özünde radikal İslam’la bir fikir mücadelesi olan bu savaşta, anayasadan istedikleri paragrafları çekerek cımbızlama yapamayacaklarını anlamalıdır. Tutsakların birçoğunun masum bulunarak serbest bırakıldığını unutmamak gerekir. Obama da, yargıçların tehlikeli bir tutsağı serbest bırakmayacağı konusunda güvence veremez. Amerikan ordusu bile 30 tutsağı yanlışlıkla bıraktı ve bu kişiler Amerika ile müttefiklerine karşı savaşa devam etti. Obama, Amerika’nın temel düşüncelerine bağlı kalmasının can kaybına yol açabileceğini itiraf etseydi, daha dürüst davranmış olurdu.”

Los Angeles Times, Avrupa Birliği’nin, İran’ı nükleer programından vazgeçirmek için yıllardır harcadığı diplomatik çabaların sonuç vermemesi üzerine, sert mali yaptırımları gündemine aldığını yazıyor. Gazete, Avrupa Birliği’nin bu politika değişikliğinde, Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nin son raporunun etkili olduğunu vurguluyor:

“İngiltere ile Avrupa Birliği’nin bu tavır değişikliğine rağmen, İran nükleer bomba yapma çalışmalarına devam edebilir. Rusya ve Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden daha sert kararlar çıkmasını engelleyebilir. Batılı güçler, bu tür bir engellemenin siyasi maliyetini artırmak için birlikte çaba göstermelidir. Eğer İran Avrupa ile Amerika’yı bölmeyi başaramazsa, bölgesel güç olabilmek için nükleer silah kullanması daha da zorlaşacaktır.”

Boston Globe, Pakistan’ın nükleer bombasının babası olarak bilinen Abdülkadir Han’ın, bomba yapımıyla ilgili bilgileri başka ülkelere de aktardığı yönündeki şüphelerin yoğunlaştığını bildiriyor. Gazete, Pakistan hükümetine Abdülkadir Han’ın Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi tarafından sorgulanmasına izin vermesi çağrısında bulunuyor:

“Pakistan, Abdülkadir Han’ın kendi ülkesinin ordusundan aldığı veya çaldığı nükleer bilgilerin müşterilerinin kimler olduğu konusunda sorgulanması için denetçilere izin vermelidir. Müşerref’in asıl amacı, Han’ın sessiz kalmasını sağlamaktı. Yeni sivil yönetim ise, Han’ın ve işbirlikçilerinin nükleer bilgilerin ticareti konusunda bildiklerini anlatmaya zorlamalıdır. Eğer Pakistan bunu yapmazsa, dünyanın en sorumsuz yasadışı devletlerinden birisi olacaktır.”

XS
SM
MD
LG