Erişilebilirlik

'TSK ve İçişleri Arasında Çekişme Var'


Türk ordusunun içinde bulunduğu son durum Jamestown Vakfı tarafından yayınlanan ‘Asimetrik Savaş İçin Silahlanmak: 21. Yüzyılda Türkiye’nin Silah Endüstrisi’ adlı bir rapora konu oldu. Rapor savunma sanayisinde yaşanan gelişmelere ve Türk ordusunun 21. yüzyıldaki yapılanmasına dair yararlı bilgiler içerirken terörle mücadelede yaşanan sıkıntılara da değiniyor.

Andrew McGregor tarafından hazırlanan rapora göre, Türkiye’nin terörizme karşı strateji geliştirmede önüne çıkan en büyük engel, İçişleri Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri arasında yaşanan çekişme. Rapor bu iki grubun iç güvenlik sorumluluğunu kimin üstleneceğine dair tam bir uzlaşma içinde olmadığını iddia ediyor ve bu durumun terörle savaşta etkili strateji geliştirilememesine yol açtığını söylüyor.

Washington’daki toplantıda raporunu tanıtan Jamestown Vakfı uzmanı Andrew McGregor, Türkiye’nin, kendi gereksinimlerini karşılayacak bir orduya sahip olmayı amaçladığını vurguluyor. McGregor bunun nedeni olarak ise son zamanlarda sık sık gündeme gelen Ermeni soykırımı iddiaları ve Türkiye’nin ayrılıkçı Kürtlere uyguladığı ileri sürülen baskıcı tutumun, bazı uluslararası silah anlaşmalarının imzalanmasına engel olmasını gösteriyor.

Rapora göre dünyanın dördüncü büyük silah ithalatçısı olduğu belirtilen Türkiye, siyasetin, askeri ihtiyaçlarının önünde engel olmayacağı ülkelerle işbirliği yapmaya yöneliyor. Öte yandan Türk savunma sanayisi de ileri teknoloji silahları bağımsız üretebilme olanaklarını geliştiriyor. Raporda ayrıca Türkiye’nin Irak’taki yerel Kürt yönetimi ve İran ile ekonomik ve ticari bağlarını geliştirerek, terörle mücadelede yarar sağlamayı umduğu belirtiliyor.

Türk ordusunun yaklaşık 1 milyon askeriyle NATO’nun ikinci, Avrupa’nın ise en büyük ordusu olduğuna işaret eden rapor, öngörülen idari ve ekonomik reformların Türk ordusunu yüzde 20 ile 30 arasında küçülterek profesyonel, eğitim ve teknolojik yeterliliğini artıracağını belirtiyor.

XS
SM
MD
LG