Erişilebilirlik

Sarkozy 'Savunma Programını' Açıkladı


Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ülkesinin 40 yıl aradan sonra NATO’un askeri kanadına döneceğini açıkladı. Ancak Sarkozy, nükleer silahların Fransız ordusunun kontrolü altında kalacağını söyledi.

Sarkozy, Paris’te yüksek rütbeli subaylara hitaben yaptığı konuşmada bu kararı, terörizmin Fransa ve Avrupa için yarattığı tehdit nedeniyle aldığını belirtti.

Fransa cumhurbaşkanı NATO’ya dönüş için bir tarih vermedi ancak uzmanlar bunun gelecek yıl gerçekleşeceğini söylüyor.

Sarkozy’in Fransız ordusunda genişçaplı reforma gidileceğini de açıkladı.

Reform planı büyük bir ordu yerine, teknoloji ve istihbarata ağırlık verilen daha küçük ancak seyyar bir kuvvet oluşturulmasını öngörüyor.

Fransa Cumhrubaşkanı Nicolas Sarkozy, Fransız savunma politikasını tümüyle değiştiren “Savunma Programını” açıkladı. Sarkozy, Fransa’nın acil terörist tehditlerle karşı karşıya olduğunu ve önlem alması gerektiğini savundu. İstihbarat bütçesini iki katına çıkaran Sarkozy, 7 yıl içinde 54 bin savunma personelinin işine son vermeye hazırlanıyor.

"Fransa 15 yıldan beri tehdit ediliyor. Bugün tehdit acildir, terörist tehdit vardır.” Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy bu sözlerle, Fransız savunma politikasında devrim niteliğindeki yeni savunma stratejisini içeren “Savunma Beyaz Kitabını” açıkladı. Cumhuriyet tarihinde ilk kez 3 bin askeri yöneticinin karşısına çıkan Sarkozy, Fransız ordusunu tepeden tırnağa yeniden organize eden ve insan sayısından çok uydu ve istihbarat teknikleri gibi yeni savunma teknolojileriyle donatılan bir ordu yaratacaklarını söyledi. Konuşmasını “terörist tehdit korkusu” üzerine kuran Nicolas Sarkozy, yarın Fransa’ya bir saldırı olma ihtimalinin bulunduğunu, hiçbir tepki ya da gösterinin iktidarda kalacağı 2012 yılına kadar bu ilkeleri hayata geçirmesini engellemeyeceğini belirtti.

Fransa’nın 15 yıldır ciddi bir terörist tehdit altında olduğunu ve artık acil önlem alma noktasına gelindiğini belirten Sarkozy, teknoloji ile donanan., modernize edilmiş ve mobilize bir orduya ihtiyaç duyduklarını söyledi. Artık soğuk savaş döneminin sona erdiğini ve Fransa’nın NATO’ya daha etkili dönüşünün zamanı geldiğini belirten Sarkozy, NATO olmadan Avrupa Ordusu projesinin de geliştirilemeyeceğini söyledi. Sarkozy, Lizbon Anlaşması onaylanmasa da Avrupa ordusu konusunda kararlı açıkladı. Fransa’nın NATO’nun “bağımsız müttefiki” olacağını vurgulayan Sarkozy, nükleer caydırıcılığın yani nükleer silah kullanma yetkisinin ise tümüyle ulusal kalacağını tahahhüt etti.

Yeni savunma stratejisini, “bilgi birikimi, önlem alma, caydırma, koruma ve müdahale etme şeklide 5 ana başlık altında toplayan Fransa Cumhurbaşkanı konuşmasında Fransa’nın süper güç olmakta kararlı olduğunu sözlerine ekledi. Bütün bunlar için bazı alanlarda tasarrufa gideceklerine dikkat çeken Cumhurbaşkanı bir taraftan ordu küçülterek tasarruf edileceğini, bir taraftan da teknolojik donanım ve istihbarat için ayrılan bütçenin iki katına çıkarılacağını duyurdu. Sarkozy böylece, sayısı daraltılan ama son teknoloji ve istihbarat gücüyle donatılarak küresel tehditlere karşı daha iyi donatılmış bir ordu hedeflediğini kaydetti ve 7 yıl içinde 54 bin ordu mensubunun ilişiğinin kesileceğini açıkladı. Sarkozy, kendisine bağlı olarak çalışacak yeni bir Savunma ve İstihbarat Genel Sekreterliği kurulacağını da açıkladı. Fransız medyasında yer alan haberlere göre bu kurulun başına daha önce Bağdat ve Amman gibi kritik noktalarda göre yapan 59 yaşındaki Cezayir Büyükelçisi Bernard Bajolet’nin getirileceğini yazdı.

Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Amearika’nın Irak’a müdahalesi sırasında “barış yanlısı” bir çizgi izleyerek dünyanın önemli bir bölümünün taktidirini toplamıştı. Görünen o ki, Sarkozy, artık bu politikayı bir kenara bırakarak, dünyada daha aktif bir rol almaya soyunuyor. Sarkozy, bugüne kadar Akdeniz ve Körfez üzerindeki askeri üslerini artırarak, Kıbrıs, Türkiye, Suriye, İsrail, İran hattını gören noktalarda askerlerini konuşlandırdı. Beyaz Kitap ile Ordusunu güçlendiriyor, NATO’ya dönüyor ve Avrupa Ordusu’nu savunuyor. Bu verilerin hepsi, bundan böyle Fransa’nın dünya sorunları üzerinde artık yalnızca diplomasiyle değil ordusuyla da konuşacağının kesin işaretlerini gözler önüne seriyor. Zira Sarkozy bu hedefini “güçlü bir ordu olmadan güçlü bir diplomasi olamaz” sözleriyle açıklıyor.

Paris muhabirimiz Arzu Çakır'ın haberini yukarıdaki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG