Erişilebilirlik

AKP Savunmasını Sundu


Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, kapatma davası açtığı iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), savunmasını Anayasa Mahkemesi'ne sundu. Savunmada, AKP'nin 'laiklik karşıtı eylemlerin odağı' olduğu yönündeki iddianın tamamen 'hayal ürünü' olduğu öne sürülüyor. Aynıca savunmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere AKP'lilerin üniversitelerde türbanın serbest bırakılmasını öngören konuşmalarının 'ifade özgürlüğü' kapsamında değerlendirilmesi de istendi.

AKP'nin 402 sayfalık savunmasını Anayasa Mahkemesi'ne parti genel başkan yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ile parti meclis grup başkanvekilleri Sadullah Ergin ve Bekir Bozdağ sundu. Mahkeme çıkışında gazetecilere açıklama yapan Fırat, esas hakkındaki savunmanın 3 ana klasörden oluştuğunu, bunun birinci kısmının genel hukuki savunmayı içerdiğini, ikinci klasörün Başbakan Tayyip Erdoğan ile ilgili Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın iddialarına yanıt niteliğinde, üçüncü klasörün de siyasi yasak istenen diğer 70 AKP'li hakkındaki savunmalarla ilgili olduğunu belirtti.

Süreç işliyor


Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın 30 Mayıs'ta verdiği esas hakkındaki görüşünün ardından bir ay içinde esas hakkındaki savunmasını vermesi gereken AKP, yasal sürenin dolmasına 13 gün kala savunmasını mahkemeye sunmuş oldu. Bundan sonra belirlenecek bir tarihte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya sözlü açıklama, AKP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

Bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse davalı AKP yetkilileri ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

AKP hakkındaki kapatma davasını 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması durumunda 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak. Anayasa'ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek. Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın 69. maddesine göre, 'temelli kapatma' yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre 'Hazine yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakma' kararı da verebilecek.

Savunmada neler var


Peki, savunmada neler var? AKP'nin Anayasa Mahkemesi'ne sunduğu "Esas Hakkındaki Cevaplarımız" başlıklı savunmanın sonuç bölümünde, AKP hakkında açılan bu davadaki bütün verilerin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 'özgürlük aleyhine' yorumlandığının görüldüğü ifade edildi.

"Oysa evrensel insan hakları hukukunun temel ilkesi 'özgürlük lehine’ yorumdur. Başsavcılık özgürlük lehine yorum yapmak bir yana, adeta 'niyet okuyuculuğu' yaparak olmayan şeyleri varmış, olmayacak şeyleri de olacakmış gibi gösterme çabası içine girmiştir" denilen esas hakkındaki savunmada, davanın reddi şöyle istendi:

"Bu davada partimize yaptırım uygulanmasını gerektirecek haklı hiçbir sebep bulunmamaktadır. Esasen, AKP hukuka aykırı eylemlerin değil, millete hizmetin, insan haklarının, demokrasinin, barış ve kardeşliğin, hoşgörünün ve Türkiye sevdasının odağı olmuştur. AKP'nin altı yıllık iktidarı dönemindeki icraatları, onun; demokratik, laik ve sosyal hukuk devletinin teminatı olduğunu açıkça ortaya koymuştur."

AKP'nin Türkiye'de demokrasinin gelişmesi için bütün çabasını ortaya koyduğu, türbana özgürlük isterken de her hukuk devletinde olduğu gibi ifade özgürlüğünü fırsat bildiği mesajına dikkat çekilen savunmada, Yargıtay Başsavcısının 'hayal ürünü' ve 'kurgu' iddialarla AKP'yi 'laiklik karşıtı' göstermeye çalıştığı öne sürüldü. Başsavcının iddia ettiğinin aksine AKP'nin toplumda şiddeti hakim kılmak gibi bir amacının olmadığı, İslami kurallara uygun bir yönetimi benimsemediği belirtilen savunmada, AKP'nin Avrupa Birliği değerlerine ve hukukun üstünlüğü ilkesine bağlılığı aktarıldı.

Erken karar beklentisi


Bakanlar kurulu toplantısının ardından, AKP'nin savunması hakkında değerlendirme yapan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, mahkemenin erken karar vermesini beklediklerini kaydetti. Çiçek, "Davanın uzamasını istemiyoruz. Geçen sürenin maliyet olarak hesabını yapmak zordur. İlk defa tek başına iktidardaki partiye kapatma davası açıldı. Biz ek süre de istemedik. Süreyi ekonomik kullanarak belirsizliğin ortadan kalkmasını istiyoruz" açıklaması yaptı.

Ankara muhabirimiz Hilal Köylü'nün haberini yukarıdaki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG