Erişilebilirlik

Rice Orta Doğu'dan Eli Boş Dönüyor


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice Beyrut’a sürpriz bir ziyaret yaparak yeni seçilen Lübnan Cumhurbaşkanı ile görüştü. Rice Mişel Süleyman ile görüşen ilk üst düzeyde Amerikalı yetkili oldu.

Condoleezza Rice Amerika’nın kurulması için çalışılan yeni Lübnan hükümetini Hizbullah’a daha fazla güç kazandırmasına rağmen desteklediğini açıkladı. Lübnan Başbakanı Fuat Siniora ile de görüşen Rice İsrail tarafından işgal edilen Şeba çiftlikleri uyuşmazlığını çözme zamanı geldiğini de söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanı Beyrut’a geçmeden önce İsrail’de iki gündür sürdürdüğü temasları tamamladı. Ancak Rice temaslarında barış süreciyle ilgili çok az ilerleme sağlayabildi.

ABD Dışişleri Bakanı Condaleezza Rice iki günlük İsrail–Filistin turunu tamamladı. 2008 yılı sonuna kadar taraflar arasında kalıcı barışın yapılabilmesi için çalışan Rice‘ın pek yol katettiği söylenemez.

Bu yıl sonuna kadar Filistin ve İsrail arasında kalıcı barışa ulaşılmasını isteyen Amerikan yönetimi 17. defa bölgeye yolladığı Dışişleri Bakanı Condalezza Rice’dan bu seferki gezi hakkkında olumlu bir rapor alacak gibi görünmüyor.

Bölgedeki 2 gün boyunda Kudüs ve Batı Şeria arasında mekik dokuyan Rice daha önceki gezilerinde olduğu gibi olumlu mesajlar vermekten uzaktı. Özellikle İsrail in Doğü Kudüs te 1300 yeni evin yapımını onaylaması Amerikalı Bakanı gözle görülür bir şekilde kızdırdı.

Ziyaretinin son gününde Filistin Başbakanı Feyad Selam ve İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ın hazır bulunduğu üçlü görüşmeden sonra gazetecilere bir açıklama yapmayan Rice bu görüşme öncesinde “ taraflardan hiçbiri şu aşamada barışı tehlikeye atacak yeni bir harekette bulunmamalı. Amerikan yönetimi olarak biz bu saatten sonra atılan yeni adımların arkasında durmayacağızö bunlar iki tarafça anlaşmaya varılması gereken konular” diyerek yeni yerleşim yerleri konusunda Washington un da tavrını ortaya koydu.

Bu açıklamasında kızgınlığı kameralara da yansıyan Rice ‘a İsrail tarafının cevabı ise gecikmedi. Hükümet sözcüsü Mark Regev konu hakkında taraflar arasında farklar olduğunu ifade ederken bunun bir kriz olmadığının da altını çizdi. Kudüs ün nihayi barış anlaşmasında İsrail in Başkenti olarak tasdikleneceğini ifade eden Regev barış anlaşması konusunda başarıya ulaşılacağının garantisi yok ancak hem biz hem de Filistin tarafı elimizden geleni yapıyoruz dedi.

Filistin tarafı ise Mark Regev gibi düşünmüyor. İsrail in yeni yerleşim yerleri inşa etmeyi sürdürmesini barışa engel olarak gören Filistin tarafı bu sorun hallolmadıkça Kudüs ün nihayi statüsü ve mültecilerin dönüş hakları gibi maddelere geçmenin mümkün olmadığı kanaatinde.

Washington yönetimi ise mevcut durumdaki tüm anlaşmazlıklara rağmen 2008 yılı sonuna kadar Filistin ve İsrail arasında kalıcı barış anlaşmasının imzalanacağına olan inancını ayakta tutuyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG