Erişilebilirlik

Bush Avrupa Gezisini Tamamladı


Başkan Bush Avrupa gezisini Kuzey İrlanda'ya yaptığı ziyaretle tamamladı.

Belfast'a İngiltere Başbakanı Gordon Brown ile birlikte giden Bush, Katoliklerle Protestanlar arasında barış sürecinde sağlanan ilerlemeden övgüyle söz etti.

Başbakan Gordon Brown ise Afganistan'a daha fazla asker gönderme sözü verdi. Brown, ülkesinin Irak'taki İngiliz askerlerinin sayısını indirmeyeceğini de söyledi. İngiltere'nin yıl sonunda askerlerini Irak'ta çekmeye hazırlandığı yolunda haberler çıkmıştı.

Beyaz Saray Ziyaretin Sonucundan Memnun

Başkan Bush İngiltere ziyaretinden istediği iki şeyi de elde etmeyi başardı: Afganistan için daha fazla asker ve İran'a daha fazla uluslararası baskı.

Londra'da Bush'la bir basın toplantısı düzenleyen İngiltere Başbakanı Gordon Brown hükümetinin İran'ın en büyük bankasının İngiltere'deki mal varlığını donduracağını açıkladı. Brown, Tahran'ı nükleer zenginleştirme programını durdurmaması halinde daha fazla ambargo uygulanacağı konusunda uyardı. Brown şöyle konuştu: "İran Birleşmiş Milletler kararlarına uymamak ve ortaklık teklifimizi görmezden gelmekte ısrar ederse ambargoları ağırlaştırmaktan başka çaremiz kalmayacak. İran tavrını değiştirmezse İngiltere olarak diğer Avrupa ülkelerini İran'a ambargo uygulama konusunda teşvik edeceğiz."

İngiltere Başbakanı basın toplantısında Afganistan'a daha fazla asker gönderme planını da açıkladı. Başkan Bush Başbakan Brown'ın açıklamalarını memnunlukla karşıladı. Bush, Brown'ın İngiliz halkının Irak savaşı karşıtı görüşlerine rağmen kararlılığını sürdürdüğünü vurguladı. Bush, "İngiltere, öngörülenden daha fazla askerini Irak'ta konuşlandırmaya devam ediyor. Ben de dahil olmak üzere kararlarımızı siyasetin belirlediği suni zaman çizelgelerine göre değil, Irak'taki şartlara ve komutanlarımızın tavsiyelerine uygun olarak vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

İki lider basın toplantısında Zimbabwe hükümetini de eleştirerek yeniden yapılacak başkanlık seçimleriyle ilgili kaygılarını dile getirdiler. Gordon Brown Zimbabwe Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin yeniden cumhurbaşkanı seçilmemesi gerektiğini söyledi. Bush-Brown görüşmesinde Burma, dünya petrol fiyatları, ticaret ve terörizmle mücedele konuları üzerinde de duruldu.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bush, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin teröristlerle savaş için Pakistan'a askeri operasyon yapma tehdidiyle ilgili olarak, her iki tarafı da sakin olmaya çağırdı.

Bush ve Brown daha sonra Belfast'a giderek Kuzey İrlanda barış sürecine verdikleri desteği vurguladı. Bush Avrupa'ya veda turu çerçevesinde Slovenya, Almanya, İtalya ve Fransa'yı da ziyaret etti.

İngiltere İran'ın En Büyük Bankasıyla Malvarlığını Dondurdu

İngiltere, İran’ın en büyük bankasının malvarlığını, nükleer uyuşmazlık nedeniyle dondurma kararı aldı.

Başbakan Gordon Brown, dondurma kararını bugün Londra’da Başkan Bush ile düzenlediği ortak basın toplantısında açıkladı.

Brown, bu hafta sonu diğer Avrupa ülkelerine İran’a yeni yaptırımlar uygulanması için baskı yapacağını da söyledi.

Bush ise yeni yaptırımlarla ilgili olarak askeri dahil tüm seçeneklerin hala masada olduğu görüşünü tekrarladı.
XS
SM
MD
LG