Erişilebilirlik

Fransa İrlanda'nın Ret Kararına Çözüm Arıyor


İrlanda'nın Lizbon Anlaşması'nı referandumla reddetmesi, 1 Temmuz'da Avrupa Birliği dönem başkanlığını alacak Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin "hızlı başlangıç" hayallerini de suya düşürdü. Başta Sarkozy olmak üzere tüm Avrupa liderleri 19-20 Haziran'da toplanacak Avrupa Konseyi liderler zirvesinde bu krizden çıkmanın yollarını arayacak. Fransa'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Jean Pierre Jouyet, "Ya İrlanda'da referandumun yeniden oylanması gerektiğini ya da İrlanda ile 'özel statülü' bir ortaklık modelinin geliştirilebileceğini" kaydetti. Jouyet, Fransız Senatosu'nda Türkiye aleyhindeki anayasa maddesinin geri çekilmesinin de olumlu bir karar olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği dönembaşkanlığına iddialı hazırlanan Fransa, İrlanda'nın referandumla Lizbon Anlaşmasını reddetmesinin ardından krizden çıkmanın yollarını arıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, konuğu Amerika Başkanı George Bush ile hafta sonunda düzenledikleri ortak basın toplantısında bunun bir krize dönüşmemesi için Lizbon Anlaşması'nın onaylanmasına devam edilmesi gerektiğini söyledi. Fransa'nın dönem başkanlığı hazırlıklarını yürüten Avrupa'dan Sorumlu Devlet Bakanı Jean Pierre Jouyet ise, krizden çıkış yollarını daha da netleştirdi. Sorunun 19-20 Haziran'da toplanacak Avrupa Konsey'inde tartışılacağını ve hızlı biçimde bir çıkış yolu bulunması gerektiğini kaydeden Jouyet, İrlanda'nın birlikten çıkarılması gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı.

Fransız Bakan,"İrlanda Başbakanı Cowan'in durumu nasıl analiz ettiğini ve nasıl bir öneri getireceğini dinleyeceğiz. Her zaman özel bir işbirliği modeli bulunabilir. Lizbon Anlaşmasının onaylama süreci devam eder. Bu arada İrlanda halkı da düşünür. Ya İrlanda yeniden seçime gider, ya da mevcut anlaşmayı koruyan ama bazı özel anlaşma ve işbirliğine giden yeni bir Avrupa modeli geliştirebiliriz," diye konuştu.

İrlanda'nın hayır demesinin Fransa'nın gündemini değiştirmeyeceğin de kaydeden Jouyet, ekoloji, tarım politikası, küresel ısınma ve açlıkla mücadele ile Avrupa savunmasının öncelikli gündemleri olacağını vurguladı.

Avrupa'da şimdi üye sayısı 27'ye çıkan Birliğin 10 yıldır bir türlü anayasa sorununu çözememesinin nedenleri sorgulanıyor. İlk getirilen eleştiri ise Birliğin 'sorumsuzca' genişlediği ve artık oy birliğiyle karar alınmasının güç olduğu. Ancak Bakan Jouyet, Anayasa krizinini Avrupa'nın genişlemesine bağlayan görüşe katılmıyor. İrlanda'nın 35 yıldır AB üyesi olduğuna dikkat çeken Jouyet, birliğe 2004'te katılan 12 ülkenin sürece ilişkin hiçbir sorun çıkarmadığını vurguluyor. Jouyet, Fransa Parlamentosu'nda Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı getirilen referandum şartının Senato'da geri çekilmesini ise desteklediğini kaydetti:

Jouyet Türkiye hakkında, "Ben başından beri bir ülkenin, özellikle Türkiye'nin hedef alınarak anayasa yapılmasını savunmadım. Anayasa değişikliğinin kabul edilmesi için başka mekanizmalar var. Örneğin halk tarafından referanduma gidilmesini öngören sistem işletebilir. Bu benim kişisel görüşüm, kimseyi bağlamaz. Ama Türkiye'ye yönelik referandum girişimi ne anayasanın bir elemanı olabilir, ne de bizim geleneklerimize uygundur," dedi.

Türkiye'nin 45 senedir girmeye uğraştığı Avrupa Birliği önümüzdeki Perşembe ve Cuma günü yeniden girdiği Anayasa krizinden çıkmanın yollarını arayacak. Bugüne kadar 18 ülke Lizbon Anlaşmasını onayladı, reddeden tek ülke yine referanduma giden tek ülke olan İrlanda oldu. Geriye 8 AB üyesi ülke kaldı. Bunlar arasındaki en zorlu iki ülke ise "euroseptik" olarak adlandırılan Avrupa karşıtlarının sayısının giderek artıtğı İngiltere ile Çek Cumhuriyeti. Jouyet, İngiltere'de sorun çıkmayacağına inandığını dile getiriyor ancak İrlanda tecrübesi Birliği yeni yollar aramaya itiyor.

Sarkozy, dönem başkanlığı turlarına devam edecek. Bu çerçevede bugün İrlanda'nın ret kararını, "özgürlük ve mantığın AB'nin seçkinci bürokrasisine karşı kazandığı bir zafer olarak„ niteleyen Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus ile bir araya gelecek.

XS
SM
MD
LG