Erişilebilirlik

Yunanistan AB Anlaşmasını Onayladı


Yunanistan parlamentosu yeni Avrupa Birliği anlaşmasını onayladı. İrlanda da ise, bugün düzenlenen referandumla, anlaşma hakkındaki kararı seçmen verecek. Yunanistan parlamentosu yeni Avrupa Birliği yasasını 42’ye karşı 250 oyla kabul etti. Yunanistan anlaşmayı kabul eden 18’inci üye ülke oldu. Finlandiya ile Estonya anlaşmayı dün sabah onaylamıştı.

Yeni Avrupa Birliği anlaşmasının yürürlüğe girebilmesi için 27 üyenin tümünün onayı gerekiyor. Anlaşma Avrupa Birliği kurumları için reformu, karar alma sürecinin basitleştirilmesini, Birliğin başkanı ile dış politika yetkilisine daha çok yetki tanınmasını öngörüyor.

İrlanda anlaşmayı halkın oyuna sunan tek birlik üyesi oluyor. İrlanda başbakanı, ülkesinin Avrupa’ya sırtını çeviren bir üye olarak görülmemesi için halkı olumlu oy kullanmaya çağırdı. Yoklamalar evet ve hayır oylarının birbirine çok yakın olduğunu gösteriyor.

Yeni Avrupa Anlaşması, 2005 yılında Fransız ve Hollandalı seçmenlerin oyuyla reddedilen Avrupa Birliği Anayasası’nın yerine hazırlandı.

XS
SM
MD
LG