Erişilebilirlik

Afganistan'a 21 Milyar Dolarlık Yardım


Fransa’nın başkenti Paris’te 68 ülke ve 17 uluslararası örgüt, Afganistan’a yardım için toplandı. Toplantının ardından 50 milyar Dolar yardım bekleyen Afganistan’a, önümüzdeki 5 yıl içinde aktarılmak üzere 21 milyar 400 milyon Dolar yardım sözü verildi. Amerika, 10 milyar Dolar yardım ile birinci sırada yer alırken, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de yardımı iki kat artırarak 165 milyon Dolar’a çıkardıklarını kaydetti.

Her iki yılda bir Afganistan’a yapılacak yardım miktarını görüşmek üzere toplanan Konferansın bu seneki ev sahibi Fransa oldu. Başkent Paris’te 17’si uluslararası örgüt 68’i ülke temsilcisi olmak üzere 80’in üzerinde delegasyonun katıldığı konferans, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon’nun eş başkanlığında yapıldı. Konferansa Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai, Afganistan’a özel bir ziyaret gerçekleştirdikten sonra Paris’e gelen Başkan Bush’un eşi Laura Bush ve ülke dışişleri bakanları ile uluslararası kuruluşların temsilcileri katıldı. Konferansta Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Ali Babacan temsil etti.

Konferans aracılığıyla geniş kapsamlı yeniden yapılanma ve kalkınma planını açıklayan Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai, ülkesinin güvenliği ve yeniden yapılanması için uluslararası camiadan önümüzdeki 5 yıl için 50 milyar Dolar yardım istedi. Toplantı sonrasında açıklama yapan Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, yardım miktarının 21 milyar 400 milyon Dolar’ı aştığını açıkladı. Kouchner, bu rakamın hedefledikleri 17 milyar rakamına ulaşmak anlamına geldiğini belirterek, bunun Krzai’nin umut ettiğinden de yüksek bir rakam olduğunu söyledi.

En yüksek yardım beklendiği gibi Amerika’dan geldi. Bayan Bush, Afganistan’a 10 milyar Dolar yardım yapacaklarını açıkladı.

Laura Bush, “Eğer Kongre onaylarsa, 2001 yılından bu yana Amerika’nın yardım miktarı 26 milyar Dolar’a ulaşacak” dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise ülkesinin yardım miktarını ikiye katladığını ve 2010 yılına kadar 165 milyon Dolar (107 milyon euro) yardım yapacaklarını bildirdi.

Fransa’nın yapacağı yardımın sağlık ve tarım alanında kullanılacağını belirten Sarkozy, “Bizden korkulmasın, biz sömürgeci değiliz, artık hiç olmayacağız. Misyoner değiliz sadece yardım etmek istiyoruz. Karzai hükümetiyle, sonuç almak için birlikte çalışacağız” diye konuştu.

Sarkozy, bu yaz 700 Fransız askerinin daha Afganistan’a gideceğini, yıl sonuna kadar ise bu sayının bin 700’e ulaşacağını söyledi. Cumhurbaşkanı, “Terörizmin önünde bileğimizi bükmeyeceğiz. Afganistan’da ne kadar gerekiyorsa o kadar kalacağız” dedi.

Konferans sonunda Dünya Bankası üç yılda 1 milyar 1 milyon Dolar, İngiltere beş yılda 760 milyon Euro (1 milyar 200 milyon Dolar), Almanya, Kanada ve Norveç 600’er milyon Dolar, Japonya 550 milyon Dolar, Fransa da üç yıl içinde yaklaşık 165 milyon Dolar yardım akratacağını açıkladı.

Paris’te taahhüt edilen yardım miktarı, dünyanın en yoksul ülkelerinden sayılan Afganistan’ın Karzai tarafından açıklanan yeni kalkınma planı için kullanılacak. Planın ilk temel hedefi ülkede güvenliğin sağlanması. Planını ‘Afganistan’ın yeniden Afganlaştırılması’ diye tanımlayan Karzai yeni projeyle, ülke asker ve polisinin eğitimden geçirilmesi, yolsuzlukla mücadele, Pakistan ile Taliban merkezlerinin yok edilmesi için işbirliği ve ülkenin eğitimi için altyapı yatırımı planlıyor. Sözkonusu yardımlarla aynı zamanda sağlık ve tarım alanında da kalkınma projeleri başlatılacak.

Afganistan’a yardım yapan ülkeler ise, Karzai yönetiminden yolsuzluklara karşı daha kararlı mücadele etmesini isteyerek, yapılan milyarlarca dolarlık yardımın daha şeffaf bir politika ile kullanılmasını istediler. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, “Afgan yönetimi, yardımları şeffaflık politikası çerçevesinde kullanmalı” dedi. BM Afganistan özel temsilcisi Kai Eide, yardımların kullanım biçiminin Afgan halkının güvenini sarstığına işaret etti.

Paris Konferansının benzeri daha önce 2002’de Tokyo’da, 2004’te Berlin’de, 2006’da Londra’da yapılmıştı.

XS
SM
MD
LG