Erişilebilirlik

12 Haziran Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor, Irak’ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetiminde, basın özgürlüğünün tehdit altında olduğunu yazıyor. Haberde, yöneticileri eleştiren veya reform isteyen gazetecilerin cezaevine girme riskiyle karşı karşıya oldukları belirtiliyor:

“Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin sağlık sorunlarını ve Kürdistan Yurtseverler Birliği’ndeki iktidar mücadelesini yazdığı için gözaltına alınan Ahmet Mira mücadelesinde kararlı. Mira, büyük bir kısmı Süleymaniye’de bulunan ve reform isteyen Kürt gazetecilerden biri. Bu gazetecilerin bazıları bağımsız hareket ederken, bazıları da Avrupalı sivil toplum kuruluşlarından veya medya örgütlerinden destek alıyor. Mira ve arkadaşları, Kürt liderler siyasi reformları yapıncaya kadar çabalarını sürdüreceklerini söylüyorlar. Bölgesel yönetim ise, Irak’ın diğer bölgelerinde gazetecilerin yazdıkları veya söyledikleri şeyler nedeniyle öldürüldüğünü hatırlatıyor ve bölgedeki basın özgürlüğünü gelişen demokrasinin bir kanıtı olarak sunuyor.”

New York Times, salmonella adlı bakterinin yol açtığı hastalıklar nedeniyle domates satışlarının ve tüketiminin durma noktasına geldiğini kaydediyor. Gazete, yaşanan sorunun gıda güvenliği konusunu yeniden gündeme taşıdığını da belirtiyor:

“Yaşanan domates paniği yönetimin sonunda harekete geçmesini ve Gıda ve İlaç Dairesi’nin gıda güvenliği programları için 125 milyon Dolar’lık ek kaynak istemesini sağladı. Aslında Gıda ve İlaç Dairesi’nin görevini yapabilmesi için daha fazla kaynağa ve yetkiye ihtiyacı var. Daire’nin daha fazla müfettiş kadrosu açması ve çiftlikleri denetleme yetkisine sahip olması gerekiyor. Ayrıca gıdaların nereden geldiğini tespit etmeyi mümkün kılacak ve sağlık yetkililerinin sorunun kaynağını hızla saptamasına olanak tanıyacak bir sistem kurulması gerekiyor. Tüketicilerin yanı sıra tarım sektörünün de duyarlı olması lazım. Sektörün, bir sonraki gıda paniğinde Washington’un devreye girmesini beklememesi gerekiyor.”

USA Today, Güney Kore’de Amerika’dan ithal etteki sınırlamaları kaldıran hükümetin, protesto gösterileri nedeniyle ülkede siyasi bir krizin doğduğuna işaret ediyor. Gazete, protestolarda Amerikan hükümetinin deli dana hastalığına karşı yeterli önlem almamasının önemli rol oynadığını vurguluyor:

“Güney Kore’deki deli dana korkusu abartılı olmakla birlikte, hem Amerikan hayvancılık sektörü hem de yönetim, etin plastik veya çelikten farklı bir özelliğe sahip olduğunu görmezden geliyor. İnsanların yedikleri şey çok önemlidir. Amerikan etine yasak koyan birçok ülkede, et kültürün hatta dinin bir parçası durumunda. Dünya genelindeki tüketiciler ve Güney Kore’deki göstericiler aslında aynı mesajı veriyorlar. Sofralarındaki yiyeceklere hükümetlerin veya büyük şirketlerin karar vermesini istemiyorlar.”

Washington Times, Afganistan Dışişleri Bakanı Rangin Spanta’nın bir makalesine yer veriyor. Afgan bakan, 30 yıllık bir çatışma sürecinin ardından Afganistan’da son altı yılda önemli adımlar atıldığını belirtiyor ancak daha kat edilecek uzun bir mesafe olduğunu da kabulleniyor:

“Afganistan’da yaşanabilecek bir başarısızlığın bütün bölge ve dünya açısından tahmin edilemeyen sonuçları olacaktır. Barış ve demokrasinin en önemli unsuru olan Afgan halkı, ulusal kimliğini ve İslami kökenlerini koruyarak demokratik ülkeler arasındaki yerini almakta kararlıdır. Afganistan’ın zengin doğal kaynakları, enerjik genç nüfusu, dünyanın en önemli bölgeleri arasında geçiş noktası olması gibi stratejik özellikleri, Afganistan’ın hedeflerine ulaşmasını sağlayacak en önemli özellikleridir. Ancak başarıya ulaşmak için uluslararası topluluğun desteği ve kararlılığı da şarttır.”

XS
SM
MD
LG