Erişilebilirlik

Kaddafi'den Akdeniz Birliği Eleştirisi


Arap Birliği ülkeleri, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin başlangıçta Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğine alternatif olarak getirdiği ancak daha sonra içeriği önemli oranda değişen Akdeniz Birliği konferansı için ortak tavır almak üzere Libya’da toplandı.

Arap zirvesi, Trablus’ta, Libya lideri Muammer Kaddafi’in önderliğinde Moritanya, Suriye, Cezayir ve Tunus devlet başkanları ve Fas başbakanının katılımıyla gerçekleşti. Zirvenin ardından açıklama yapan Libya lideri Muammer Kaddafi, Akdeniz Birliği’nin Arap birliğini bölmeye yönelik olduğunu belirterek, eğer Avrupa Arap dünyası ile işbirliğine girmek isteniyorsa bunun Arap Birliği veya Afrika Birliği ile yapması gerektiğini, Akdeniz Birliği gibi Afrika’yı bölen yeni ve sınırlı bir kuruma ihtiyaç olmadığını söyledi. Akdeniz Birliği projesinin başarısız olacağını öne süren Kaddafi, “Sevgili dostumuz Sarkzoy’nin önerisi Avrupa tarafından eleştirildi ve AB’ye üye ülkelerin hepsinin dahil olması sağlandı. Arap Birliği de tümüyle muhatap alınmalıdır” dedi.

Albay Kaddafi, Akdeniz’in güneyine kıyısı olan ülkelere dönük ekonomik kalkınma projelerini de “yem olarak değerlendirdi ve “Bu bir aşağılamadır. Biz ne açız ne de önüne kemik atılacak köpekleriz,” şeklinde sert ifadeler kullandı.

Bu arada Fransa’nın proje kapsamında 13 Temmuz’da Paris’e Akdeniz İçin Birlik Konferansı’na davet ettiği Arap dünyası, katılma koşulu olarak Fransa’nın İsrail’e ilişkin pozisyonuna açıklık getirmesi çağrısına bulundular. Cezayir ise resmen İsrail’in katılması durumunda konferansa katılmayacağını duyurdu.

Mısır, Tunus ve Fas’a ayrıcalık Kulislere yansıyan bilgilere göre Paris, Akdeniz Birliği’nin eş başkanlarından birisinin Mısır olmasını, birliğin Afrika kıyısındaki sekreteryasının ise Tunus’a kurulmasını istiyor. Paris hükümeti, Afrika’nın kuzey kıyısındaki ülkeler arasında denge kurulması için de Fas’tan bir ismin de birlik genel sekreterliğini üstlenmesini planlıyor. Ancak bu görev dağılımı diğer ülkeler arasında protestolara neden oluyor.

Proje daha önce de başta Almanya olmak üzere AB içinde Akdeniz’e kıyısı olmayan ülkeler dıyarıda bırakıldıkları için eleştirilmiş, Paris projeyi 27 AB üyesini de dahil ederek genişletmişti.

XS
SM
MD
LG