Erişilebilirlik

6 Haziran Amerikan Basınından Özetler


New York Times Anayasa Mahkemesi’nin, üniversitelerde türbanı serbest bırakan düzenlemeyi iptal etmesini, AKP hükümetine vurulan bir tokat olarak yorumluyor. Kararın liberaller tarafından siyasi bulunduğunu belirten gazete, AKP’nin kapatılması davasının da Anayasa Mahkemesi’nde görüşüleceğini hatırlatıyor:

“Türkiye’deki siyasi sistem, uzun yıllardır seçilmiş hükümetlere karşı darbeler düzenleyen ve yargı kararları çıkaran laik seçkinlerin kontrolünde. Erdoğan ve AKP, Türkiye tarihinde bu mekanizmayı değiştirmeye en yakın siyasi güç haline geldi. Geçen Temmuz ayındaki seçimde partisi yüzde 47 oy alan Erdoğan’ın arkasındaki güçlü kamuoyu desteğine rağmen, AKP’nin kapatılması tehdidi, çok ciddi. Yetkililer, şimdiye kadar 20 partiyi kapattı ve türban konusunda alınan karar, yeni bir kapatmanın işareti olarak görüşebilir.”

USA Today İstanbul’un son yıllarda hızlı bir restorasyon sürecine girdiğini ve kente gelen turist sayısının hızla arttığını yazıyor. Haberde, İstanbul’daki tarihi dokunun yeniden öne çıkmasıyla birlikte Türkiye’nin kültür turizminin de geliştiği vurgulanıyor:

“Kentin ilk modern sanat müzesi üç yıl önce açıldı ve her gün yaklaşık bin 200 kişi tarafından ziyaret ediliyor. Küçük dükkanlar ve sanat galerilerinin yanı sıra sayısı yüzü bulan alışveriş merkezleri, İstanbul’un “alışveriş’in Kabe’si” imajını pekiştiriyor. Ve Türkiye halen Avrupa Birliği’ne alınmamış olsa bile, İstanbul, Birlik’in 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçildi. Turizm de hızla gelişiyor. 2007 yılında Türkiye’yi 23 milyon yabancı ziyaret etti ve bunların arasında rekor sayıda Amerikalı da vardı. Geçen yıl 650 bin olan Amerikalı turist sayısı, toplam rakamın içinde küçük bir yer tutsa da, Amerikalı gezginler en hızlı artan turist grubunu oluşturuyor.”

USA Today Senato İstihbarat Komisyonu’nun açıkladığı raporda, Bush yönetiminin Irak savaşına karar verirken eldeki istihbarat raporlarına göre hareket ettiği bilgisine yer verildiğini belirtiyor. Ancak gazete, raporda istihbarat bilgileri arasındaki çelişkilerin dikkate alınmadığı görüşünün de bulunduğunu vurguluyor:

“Açıklanan rapor, özellikle İran’a ve bu ülkenin nükleer programına karşı neler yapılabileceği konusunun tartışıldığı bir dönemde, çıkartılması gereken önemli dersler içeriyor. Bush yönetimi ve bundan sonra gelecek yönetimler açısından çıkartılacak bir ders varsa, o da Beyaz Saray’ın sadece kendi işine gelen istihbarat notlarını değil, tüm istihbarat raporlarını kapsamlı bir şekilde okuması ve değerlendirmesi gerektiğidir. Yönetimler, somut kanıtlar olmadan önleyici saldırılara kalkışmamalıdır. Ve asla bir daha savaş fikrini, sanki yeni bir diş macunu markasını pazarlar gibi kamuoyuna satmaya çalışmamalıdır.”

Los Angeles Times Venezuela devlet başkanı Hugo Chavez’in yayınladığı son kararnameyle, istihbarat kuruluşlarına yardımcı olmayan herkesin dört yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kaldığını yazıyor. Gazete, Chavez’in ülke içinde baskısını giderek artırdığını ancak bu baskının da Chavez yönetiminin sonunu hazırladığını savunuyor:

“Amerika açısından şu anda yapılacak en iyi şey, hiçbir şey yapmamaktır. Venezuela halkı Aralık ayındaki anayasa referandumunda “hayır” diyerek, Chavez’e ciddi bir darbe vurdu. Son yayınlanan istihbarat kararnamesine yönelik olarak da ciddi bir tepki var. Bu aşamada, Amerika’nın müdahale etmesi sadece Chavez’in işine yarar ve muhalefeti zayıflatır.”

XS
SM
MD
LG