Erişilebilirlik

Sarkozy - Merkel Görüşmesi


1 Temmuz’dan itibaren Avrupa Birliği dönem başkanlığını Slovenya’dan devralmaya hazırlanan Fransa’nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Almanya Başbakanı Angela Merkel bir araya gelerek, gündemdeki konuları ele aldı. Merkel, Sarkozy’den hemen sonra Amerikan Başkanı Bush’u da konuk etmeye hazırlanıyor.

Almanya ile Fransa arasında gelenekselleşen hükümetlerarası toplantılar kapsamında, Bavyera eyaletindeki Straubing kasabasında Merkel’le bir araya gelen Sarkozy, öncelikli olarak artan fiyatlarla bağlantılı enerji sorununu ve iklim değişikliğinin önüne geçebilmek için gerekli önlemleri ele aldıklarını, ancak uluslararası konuları da konuştuklarını açıkladı.

Bu bağlamda ‘Akdeniz için Birlik’ projesinin hayata geçirilmesi amacıyla 13 Temmuz'da Paris'te yapılacak zirveyi de konuştuklarını belirten Sarkozy, ayrıca AB sınırları içindeki otomobil üreticilerine zorunlu emisyon sınırı getirme kararı aldıklarını bildirdi. Başbakan Merkel ise Fransa’nın AB Dönem Başkanlığı hazırlıklarının çok iyi yürüdüğünü, 1 Temmuz sonrasındaki altı aylık dönemde ortak bir enerji politikasının temellerinin atılacağını düşündüğünü söyledi.

Merkel motorlu araçlarda emisyon sınırı konusunun da şimdiye dek ortalama 160 gramlık karbon gazı salınımını, 120 gram sınırına düşürme kararı aldıklarını belirterek bunu büyük bir başarı olarak tanımladı. AB Komisyonu ve Fransa, Federal hükümeti, motorlu araçların sera gazı emisyonunu düşürmeye yanaşmaması yüzünden eleştiriyorlardı.

Bakanlar toplantısında göç ve iltica politikalarının da konuşulduğu bildiriliyor. Fransa ve Almanya sınır kontrollerinin olmadığı Schengen bölgesinde kalan ülkelerdeki yüksek göçmen sayısı nedeni ile uyum politikalarının zorlu bir süreçten geçtiği görüşündeler. Bu arada Straubing’deki zirvede Türkiye'nin AB üyeliği konusunun konuşulmadığı haber veriliyor. Buna karşılık iki lider toplantı sonrasında akşam yemeklerini söz konusu kasabada bir Türk’e ait bir lokanta da yediler. ‘Zum Geiss’ adlı lokantanın sahibi Selahattin Dilber, ünlü misafirlerine Bavyera mutfağından esinlenerek yemekler hazırladığını anlattı.

Öte yandan Başbakan Merkel, bugün akşam Berlin yakınlarındaki Meseberg’de görev süresi Kasım ayında dolacak olan ABD Başkanı George W.Bush’la bir araya gelecek. Bush'un Merkel’le, İran'a karşı yaptırımlar, İsrail-Filistin barış müzakereleri ve enerji sorunu konuları ele alacağı kaydediliyor.

Bu arada Merkel’in Amerikan Başkanı’nı başkent Berlin yerine, Meseberg adlı küçük köydeki bir Prusya sarayında konuk etmesi, Merkel’in son ABD gezisi kapsamında Bush’un Teksas’daki çiftliğinde kalmasına karşılık diplomatik jest olarak değerlendirliyor.

XS
SM
MD
LG