Erişilebilirlik

Türban Tartışması Sürüyor


Anayasa Mahkemesi’nin, türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasını öngören Anayasa değişikliğini iptal kararına ilişkin Ankara’da başlayan siyasi tartışmalar sürüyor. Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, partisinin Anayasa Mahkemesi’ne yönelik eleştirilerini sertleştirirken kararın Türkiye’de bir ‘demokrasi sorunu’ yarattığını önesürdü.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ‘laiklik karşıtı eylemlerin odağı’ olmakla suçladığı AKP’nin kapatılması istemiyle 14 Mart’ta Anayasa Mahkemesi’ne açtığı davanın Türk siyasetinde yarattığı tartışmalar, Anayasa Mahkemesi’nden çıkan türban kararıyla daha da yoğunlaştı. Anayasa Mahkemesi’ni “Anayasa’yı ihlal” etmekle suçlarken, kapatma davasıyla ilgili mahkemeye sunacağı savunmayı da gözden geçirmeye çalışan AKP’nin, önümüzdeki dönemde nasıl bir strateji izleyeceği ya da bir stratejiye sahip olup olmadığı merak ediliyor.

Parti kapatmayı zorlaştıracak Anayasa değişikliği çalışmalarını çoktan askıya alan AKP’nin, yeni bir Anayasa için sürdürdüğü tüm hazırlıklardan da vazgeçtiği biliniyor. Anayasa Mahkemesi’nin türban kararını, partinin de kapatılacağı yönünde bir sinyal olarak gören AKP, uzun vadeli çalışmalar yerine türban kararı ve kapatma davasının yarattığı sıkıntıları aşmaya yoğunlaşmış görünüyor.

Anayasa Mahkemesi’nin türban kararından sonra tüm gözlerin üzerine çevrildiği Başbakan Tayyip Erdoğan, karara tepkisini ortaya koyacak parti meclis grup toplantısı için yapacağı konuşmaya hazırlanıyor. Erdoğan’ın parti grubunda yapacağı konuşmadan önce toplanan Bakanlar Kurulu’nda da Anayasa Mahkemesi’nin kararı ayrıntılarıyla değerlendirildi. Kararın ilk açıklandığı gün ‘temkinli’ tavırlarıyla dikkat çeken Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada Anayasa Mahkemesi’ni sert eleştirdi.

Çiçek öncelikle, mahkeme kararından sonra TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın mahkemenin yetkisini aştığını söyleyip, senato sisteminin tartışılmasını isteyen görüşlerinin gündemlerinde olmadığını söyledi.

Türban ile ilgili değişikliğin TBMM'de 411 oyla kabul edildiğini hatırlatan Çiçek, Anayasa değişikliği ve yeniden madde eklenmesinin meclisin işi olduğunu hatırlattı. Çiçek, "Meclis'in görev alanı büyük ölçüde daraltılmıştır. Konuyu meclisin kendi yönünden bir değerlendirmek gerekir. Meclisin yetki alanına müdahele edildiği yönünde bir kanı var. Dolayısıyla bu konuyu TBMM'nin gündeme getirmesi gerekir, senato teklifinden evvel” diye konuştu.

”Bu sorun yazılıp çizildiği şekliyle AKP'nin sorunu değildir. Bu, demokrasi sorunudur” diyen Cemil Çiçek, hükümetin görüşlerini “Türkiye'de gerçekte bir kuvvetler ayrılığı var mıdır, bunun netleşmesi lazım. Türkiye'de demokrasi nereye gidiyor, böyle bir sorun var. Bütün bunların cevabını verirken senatonun bir anlam ifade etip etmediğine bakmak gerekir” sözleriyle dile getirdi.

“Askı” önerisi

Anayasa Mahkemesi’nin türban kararına sert tepkiler yönelten AKP’liler de, bu kararla yaşadıkları sıkıntıyı aşmak için çeşitli önerilerle gündeme geliyorlar. TBMM Adalet Komisyonu Başkanı AKP’li Ahmet İyimaya, Anayasa Mahkemesi'nin türban düzenlemesi ile ilgili kararının meclis tarafından askıya alınmasını önerdi. İyimaya, konuyla ilişkin öneri taslağını, yaptığı yazılı açıklamayla duyurdu. İyamaya’nın öneri taslağına göre, TBMM, üye tam sayısının en az üçte birinin yazılı teklifi ve beşte üçünün gizli oyu ile Anayasa Mahkemesi'nin iptal ve itiraz davalarına ilişkin kararları ile yürürlüğü durdurma kararlarını askıya alabilecek.

İyimaya’nın önerisine ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) sert tepki var. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, İyimaya'nın önerisini, AKP’nin yargıyı devre dışı bırakma girişiminin bir parçası olarak nitelendirdi. Okay, öneriye tepkisini “İyimaya, ‘Anayasa Mahkemesi kuralları uygulanmaz, mahkeme lağvedilmiştir’ teklifinde bulunursa belki sorunu çok daha kolay aşar” sözleriyle ortaya koydu.
XS
SM
MD
LG