Erişilebilirlik

Almanların Desteği Obama'ya


Barack Obama’nın başkan adaylığı, Almanya’da da büyük yankı buldu. Yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre, Amerikan başkanını Almanların seçmesi halinde Obama’nın, Almanya’da oyların yüzde 67’sini alacağı ortaya çıktı. Kamuoyunun büyük umudu, Amerika-Almanya arasındaki ilişkilerin Obama ile yeniden eski parlak günlerine dönmesi...

Sosyal Demokrat eski Başbakan Schröder'in Irak savaşına açık muhalefeti nedeni ile uzun bir süre Berlin’le Washington arasındaki ilişkilere hakim olan soğuk hava, Başbakan Merkel döneminde yumuşadı. Atlas Okyanusu’nun iki yakasındaki yetkililer Amerika-Almanya ilişkilerini düzeltmek için yoğun çaba harcamak zorunda kaldı, ancak Başkan Bush’un Almanya ziyaretleriyle canlanan ortaklık eski yoğunluğuna bir türlü ulaşamadı. Alman siyaseti ve kamuoyu, Barack Obama’nın adaylığını bu açıdan yeni bir dönemin umut ışığı olarak yorumluyor. Koalisyonun büyük ortağı Birlik Partileri CDU/CSU bile, kendi muhafazakar çizgilerine rağmen, Demokrat Partili Obama’nın başkan olması durumunda, ticari ve siyasi alanlarda iki ülke arasındaki iletişimin ve birlikte hareket alanının genişleyeceği düşüncesinde. Gerçi Amerika uzmanı bazı siyasetçiler, Obama'nın uluslararası politikalardaki deneyimsizliği nedeni ile zamana ihtiyacı olabileceğini, ancak karizması ve soğukkanlı tavırları ile bu eksiğini kapattığını savunuyorlar. Sosyal Demokrat Parti SPD ve Yeşiller Partisi’nden siyasetçiler ise Obama’nın başkan seçilmesi durumunda, Amerika’nın dış politikasında köklü değişiklikler yapacağına inanıyor. SPD Avrupa Parlamentosu Milletvekili Vural Öger, Obama ile ilişkilerin olumlu bir sürece gireceğini belirtiyor.

Almanya’daki politikacılar özellikle Amerikan askerlerinin Irak’dan geri çekilmesi yönünde hareketlilik bekliyorlar. Irak savaşının Afganistan'ı gölgelediğini savunan Vural Öger, Avrupa'nın Obama’ya bu konuda destek vereceğini ve Afganistan’a daha katılımcı olması gerektiğini söylüyorlar.

Bir başka beklenti ise, Obama’nın Afrika kökenli bir siyah olmasının Almanya’daki göçmen kökenli siyasetçilerin kariyerlerine örnek teşkil etmesi. Vural Öger, Obama’nın seçilmesinin Almanya’daki eşit haklar mücadelesine de ivme kazandıracağını vurguluyor.

Barack Obama’nın Almanya’ya şimdiye kadar hiç gelmediği biliniyor. Buna karşılık sekiz yıl Heidelberg kentinde yaşıyan kızkardeşi Auma’dan, Almanya hakkında bilgi aldığını savunan Obama, Başbakan Merkel’i ‘pragmatik bir politikacı’ olarak tanımlıyor.

XS
SM
MD
LG