Erişilebilirlik

Kalp Hastalığının Birinci Düşmanı Kilo


Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl en az 17 milyon kişi, kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. Örgüt bu kişilerin büyük bölümünün aşırı kilolu olduğuna dikkat çekiyor. Şimdi zayıflama amacıyla kullanılan bir ilaç, bazı kalp hastalarına umut verdi.

Joseph Novak koroner kalp hastalığı teşhisi konulan milyonlarca kişiden biri. Ancak Novak, oldukça şanslı. Çünkü Rimonabant zayıflama ilacıyla ilgili bir araştırmaya alınan hastalardan biri. Şu anda Amerika’da onaylanmamış olan Rimonabant başka ülkelerde kullanılıyor. Ohio’daki Cleveland Kliniği’nden Doktor Steven Nissen, bu ilacın yararlarının, şişman kalp hastaları için çok daha fazla olduğunu söylüyor. Dr. Nissen şöyle konuşuyor: “Kalp hastalıkları, aşırı şişmanlığın yol açtığı bir durumdur. Aşırı şişmanlığın tedavisiyse çok zor. Ama bu ilaç bize umut veriyor.”

Joseph Novak araştırma kapsamına alınan karın ve bel çevresinde fazla kiloları bulunan 800 kalp hastasından biri. Hastaların yarısı 18 ay boyunca zayıflama ilacı Rinomabant’ı kullanıken, diğer yarısı kullanmadı. Doktor Nissen, ilacın etkisinin inanılmaz olduğunu söylüyor. İlacı kullanan hastaların kalp damarlarında daha az tıkanma görüldüğünü belirten Nissen, “Hastalar sadece kilo vermekle kalmadı, iyi kolesterolleri de yükseldi ve şeker hastası olanların bu rahatsızlıklarını daha iyi kontrol altına aldıklarını gördük,” diyor. Uzmanlara göre, daha fazla araştırma gerekse de şimdiye kadar alınan sonuçlar, zayıflamanın, kalp ve damar hastalıklarının tedavisini daha etkili hale getirdiğini gösteriyor. Dr Nissen özellikle bel ve karın çevresindeki yağları eritmeye yönelik bir zayıflama planının kalp damarlarındaki tıkanmayı yavaşlattığını söylüyor. Joseph Novak, araştırmadan sonra kendisini daha iyi hissettiğini söylüyor. Novak, araştırma süresince 9 kilo verdi. Doktorları, Novak’ın kalp damarlarının, araştırma öncesine oranla çok daha iyi durumda olduğunu söylüyor.

XS
SM
MD
LG