Erişilebilirlik

Rice - Babacan Görüşmesi


Washington’daki temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’la görüştü. Rice ve Babacan, görüşmelerinden sonra ortak açıklama yaptı. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) kapatılması için açılan dava konusunda fazla yorum yapmayan Dışişleri Bakanı Rice, “bu konunun Türkiye’nin demokratik süreci dahilinde çözüleceğine inanıyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan, kapsamlı ve yapıcı görüşmelerde bulunduklarını söylediler.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, kapatma davası konusunda fazla yorum yapmak istemedi.

Rice, “bu konunun Türkiye’nin demokratik süreci dahilinde çözüleceğine inanıyoruz” diye konuştu. Rice, mükemmel bir ilişkiye ve ortak değerlere sahip oldukları Erdoğan hükümetiyle çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

“Türkiye’nin İç Meselesi”

Bu arada, Rice ile Babacan’ın görüştüğü sıralarda kısa bir açıklama yapan bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de, gazetecilerin soruları üzerine, Anayasa Mahkemesi’nin üniversitelerde türbanla ilgili Anayasa değişikliğini iptal kararını değerlendirdi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı yetkilisi bu konunun “Türkiye’nin bir iç meselesi olduğunu,” Amerika’nın dini özgürlükleri desteklediğini ve türban takma veya takmama kararının kadınların kişisel tercihi olduğunu bildirdi.

Ortak Kaygılar, Ortak Çıkarlar

Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Türkiye’nin ve Amerika’nın ortak değerlere ve ortak çıkarlara sahip olduğunu söyledi.

Rice, Amerika’nın Irak’ın demokratik yapısını ve toprak bütünlüğünü desteklediklerini ve Irak topraklarının teröristler tarafından bir üs olarak kullanmasına karşı olduklarını ifade etti. Rice, açıklamasında, PKK terör örgütünün Amerika’nın, Türkiye’nin ve Irak’ın ortak düşmanı olduğunu da yineledi. Görüşmelerinde Türkiye’nin reform ve Avrupa Birliği’ne üyelik sürecini görüştüklerini söyleyen Rice, özellikle Suriye – İsrail barış görüşmelerine dikkati çekerek Türkiye’nin aktif diplomatik girişimlerini desteklediklerini belirtti.

Dost, Ortak, Müttefik

Dışişleri Bakanı Ali Babacan da Türkiye’yle Amerika’nın demokrasi ve insan haklarına saygı gibi ortak değerlere sahip olduğunu söyledi.

Babacan, “Türkiye’yle Amerika’nın dost, müttefik ve ortak” olduğunu belirtti ve iki ülke arasında ekonomik ve siyasi ilişkilerin geliştiğini kaydetti. PKK’yla mücadelenin Amerika’nın işbirliğiyle ve başarılı bir şekilde sürdüğünü söyleyen Babacan, sınır ötesi operasyonların İran sınırı yakınlarında olduğu zaman da Tahran yönetimiyle irtibat kurulduğunu belirtti. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, “İran ile koordineli operasyonlar” yapıldığını söylemişti.

İran

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İran’ın nükleer programı konusunda Birleşmiş Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya’nın bu soruna çözüm aradığını hatırlattı ve İran’ın nükleer programından vazgeçmesi için çeşitli teşvikler sunulduğunu vurguladı.

Rice, İran’ın nükleer programı dolayısıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından Tahran yönetimine üç kez yaptırım uygulandığını, Türkiye dahil bütün üye devletlerin bu yaptırımlara uymak durumunda olduğunu söyledi; ve 'bütün ülkelerin kendi imkanlarını kullanarak İran’ın Güvenlik Konseyi kararlarına uyması' – yani uranyum zenginleştirmeyi durdurması - konusunda 'ısrarcı davranmalıdır' dedi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan da, Washington’daki temasları sırasında defalarca dile getirdiği gibi, Türkiye’nin, İran’ın nükleer silah edinmesine karşı olduğunu, ancak bu meselenin İran’la diyalog yoluyla çözülebileceğine inandığını belirtti.

XS
SM
MD
LG