Erişilebilirlik

Obama'ya Başkanlık Yolu Açıldı


Demokrat partinin başkan adayını belirlemek için yılın başından beri devam eden ön seçimler dün tamamlandı.

Senatör Barack Obama, partisinin başkan adaylığı yarışını kazandı. Minnesota eyaletinde binlerce taraftarına hitap eden Obama, rakibi Hillary Clinton’un, milyonlara ilham veren bir kadın olarak hiçbir kadının daha önce yapamadığını yaparak, başarılı olduğunu söyledi.

Obama son ön seçimlerin yapıldığı Montana ve Güney Dakota’da, partinin adaylığı için gereken sayıda delege elde ederek başkan adaylığını garantiledi. Böylece Obama, Kasım ayındaki genel seçimde 71 yaşındaki Cumhuriyetçi partinin başkan adaylığını garantilemiş bulunan Arizona’lı Senatör John McCain’le karşı karşıya gelecek.

Hillary Clinton dün gece senatörü olduğu New York’ta binlerce taraftarına hitap ederek, Amerikalılara ilham veren bir siyasetçi olarak rakibi Barack Obama’yı, yürüttüğü olağanüstü başarılı kampanyadan dolayı kutladı. Hillary Clinton, bundan sonra atacağı siyasi adım için henüz kararını vermediğini söyledi.

Amerikan Senatosu’nda ilk dönem görev yapmakta olan Barack Obama, Amerika’nın ilk siyah başkanı olma imkanına sahip.

1961 doğumlu senatör, partisinin 2004 yılındaki kurultayında yaptığı konuşmayla dikkatleri üzerinde toplayarak, ülkenin politikasında önemli rol oynamaya aday oldu.

Barack Obama geçen yılın Şubat ayında da partisinin başkan adayları arasına katıldı. Obama’nın Kenya’lı babası ve Amerikalı annesi arasındaki evlilik uzun sürmedi. Barack Obama gençliğini Havai ve Endonezya’da geçirdi. Obama, Harvard hukuk fakültesini bitirdi ve Chicago Eyalet senatosunda görev yaptı.

Barack Obama, Chicago’dan girdiği senato seçiminde, rakibini çok geride bırakarak kazandı. 46 yaşında ve iki kız babası Barack Obama Washington’da fazla zaman geçirmediğini kabul ediyor ancak, “Washington’u, işleyişi mutlaka değişmesi gerektiğini anlayacak kadar tanıdığını,” söylüyor.

Clinton Tarih Yazdı

Demokrat partili Senatör Hillary Clinton da Başkan olabilmek için ön seçimlere giren ve sonuna kadar amacına ulaşmak için mücadele eden ilk kadın başkan adayı olarak tarihe adını yazdırdı.

60 yaşındaki Clinton daha önce, eski bir başkanın karısı olarak Senato’ya seçilmeyi başaran ilk kadın oldu. Hillary Clinton ön seçim sürecinde pek çok eyalette, milyonların oyunu alarak kazandı. Ancak Clinton’un başkan olma özlemi, Barack Obama’nın sivrilmesiyle gölgelendi.

Eşi, Bill Clinton’un başkanlığı döneminde hizmet veren bir çok siyasetçi de dahil olmak üzere, ileri gelen Demokrat’lar Barack Obama’yı desteklediklerini açıkladı. Hillary Clinton siyasi yaşamında başarısızlığı ilk kez dün tatmadı. Eşinin başkanlığı döneminde Hillary Clinton Amerikan sağlık sigortası sistemini değiştirmek için kurulan komisyona başkanlık yaptı. Ancak hazırlanan plan, çok karmaşık olduğu gerekçesiyle, Kongre’de kabul edilmedi.

Zengin deneyimi ve güçlü bir kampanya ekibiyle Clinton, ön seçim sürecinin sonuna kadar, Barack Obama için yenilgiye uğratılması çok zor bir rakip oldu.

XS
SM
MD
LG