Erişilebilirlik

Babacan Cheney ve Rice'la Görüşecek


Washington’daki temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı Ali Babacan, bugün Amerikalı meslektaşı Condoleezza Rice’la biraraya geliyor. Öğle saatlerinde Dışişleri Bakanlığı’na gidecek olan Babacan, Rice’la çalışma yemeği yiyecek. Her iki bakanın bu görüşme sonrasında basına ortak bir açıklama yapmaları bekleniyor.

Bakan Babacan daha sonra, Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley'le görüşecek. Dışişleri Bakanı Babacan, Washington’daki Yahudi gruplarıyla yapacağı görüşmelerin ardından Türk gazetecilere temasları hakkında bilgi vermek için bir basın toplantısı düzenleyecek.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan dün Washington’da Amerika Enerji Bakanı Samuel Bodman ve Maliye Bakanı Henry Paulson ile görüştü.

Yetkililerden alınan bilgiye göre Babacan, Bodman ile görüşmesinde Irak’taki enerji kaynaklarının dünya piyasalarına ulaştırılmasında Türkiye’nin önemli rol oynayabileceğini ve bu konuda Amerika ile işbirliğine hazır olduğunu söyledi. Babacan nükleer enerji konusunda da Amerikan şirketlerini Türkiye’ye davet etti.

Maliye Bakanı Paulson’ın ise görüşmede Türkiye’den övgüyle sözettiği ve Türkiye'nin ekonomik açıdan bir 'başarı öyküsü' olduğunu ifade ettiği öğrenildi.

Babacan Washington temasları çerçevesinde Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratlar'ın grup başkan vekili James Clyburn ile de bir araya geldi.

İran konusunun gündeme geldiği görüşmede Babacan’ın Türkiye’nin nükleer silaha sahip bir İran’a karşı olduğu ancak İran’a tecrit politikası uygulamanın yararına inanmadığını söylediği bildirildi.

Babacan, sabahki görüşmelerinden sonra Türk Sanayicileri Konfederasyonu’nun Washington Temsilciliği’nin düzenlediği yemekte bir konuşma yaptı. Babacan, Türkiye’nin ekonomik ve siyasi alanlarda önemli reformlara imza attığını, ancak daha atılması gereken adımlar olduğunu vurguladı.

Türk Sanayicileri Konfederasyonu’nun Washington Temsilciliği tarafından verilen yemekte bir konuşma yapan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye’nin son dönemde önemli ekonomik büyüme sağladığını, ancak küresel ekonomik yavaşlamayla birlikte, Türk ekonomisinde de bir derece yavaşlama olacağını belirtti. Babacan, artan enerji fiyatlarıyla cari açığın büyüdüğünü; büyüme oranında düşüş olduğunu söyledi. Bu yıl büyüme hedefinin yüzde 5 olduğunu söyleyen Babacan, hükümetin ekonomik programını üç ana başlıkla değerlendirdi. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, hükümetin mali disipline bağlı kalacağını, sıkı para politikası uygulanacağını ve yapısal reformlara önem vereceklerini vurguladı.

Babacan, Türk ekonomisinin güçlü performansında “güven” algılamasının etkili olduğunu belirtti.

Kapatma davasına doğrudan değinmeyen Babacan, Türk demokrasisinin yeni bir sınav vermekte olduğunu söyledi ve siyasi açıdan bu yıl içinde bazı zorluklar bulunduğunu kaydetti.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye’nin bu sınavı da vereceğinden emin olduğunu söyledi. Seçmenlerin tercihlerini demokrasiden yana kullandıklarını söyleyen Babacan, Türkiye’de demokrasi kültürünün geliştiğini belirtti.

Babacan, Türkiye’nin uluslararası arenada daha faal bir ülke haline geldiğini ifade etti ve özellikle Türkiye’nin enerji kaynaklarının batı piyasalarına ulaştırılmasında oynadığı role dikkati çekti.

Türk Amerikan ilişkileri konusunda Babacan, Türkiye’yle Amerika’nın ortak hedeflere ve ortak değerlere sahip olduğunu kaydetti. Babacan, Türk Amerikan işbirliğinin arttırılması için bir fırsat bulunduğunu söyledi. Ancak, Babacan, Türkiye’yle Amerika’nın ticaret hacminin sadece 12 milyar dolar olduğunu belirterek, bunun arttırılması gerektiğini işaret etti.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, öğleden sonra Kongre’de temaslarına devam etti.

Babacan, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Howard Berman ve Cumhuriyetçi Parti Temsilciler Meclisi Grup Başkanvekili Roy Blunt’la görüştü. Babacan ayrıca, Senato Dışilişkiler Komisyonu’nun bazı üyeleriyle de biraraya geldi. Aralarında Komisyon Başkanı Joe Biden, John Kerry, Richard Lugar ve Chuck Hagel’ın da bulunduğu bazı Senatörlerle görüşen Babacan, akşamüzeri Türkiye Kongre Araştırma Grubu tarafından onuruna verilen davete katıldı.

Babacan, Kongre’deki görüşmelerinde, Türk Amerikan ilişkileri, terörle mücadele, Kıbrıs ve İran gibi konularda Amerikalı Kongre üyelerine Türkiye’nin yaklaşımını anlattı.

Ermeni tasarısı konusunda, Babacan’ın, bu konunun iki ülke arasında pürüz olmaktan çıkmasını temenni etti.

Bazı Kongre üyeleri Babacan’dan kapatma davası hakkında bilgi istedi. Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın Anayasa Mahkemesi’nin vereceği kararın nihai olacağını söyledi.

Amerikalı Kongre üyeleri Dışişleri Bakanı Ali Babacan’a “Türkiye’nin Soğuk Savaş döneminde olduğu kadar önemli bir müttefik olduğu” mesajını verdiler.

XS
SM
MD
LG