Erişilebilirlik

Cem Özdemir Yeşiller Partisi Başkan Adayı


Almanya'da gelecek yıl gerçekleşecek genel seçimlerden sonra yeniden iktidara ortak olma planı yapan Yeşiller Partisi'nde Türk kökenli Cem Özdemir genel başkan adayı olduğunu açıkladı.

Cem Özdemir Türklerin göç tarihinde siyasi açıdan bir ilki gerçekleştirmeye hazır olduğunu ve Yeşiller Partisi'nde Eşgenel başkan görevini üstlenmeyi hedeflediğini açıkladı.

1965'te Almanya'nın Bad Urach kentinde dünyaya gelen, sosyal pedagoji eğitimi gördükten sonra, gazetecilik ve eğitmenlik yapan Özdemir, 1994'te Yeşiller Partisi’nden Federal Meclis'e girdi ve anne ve babası Türk ilk milletvekili seçildi.

Cem Özdemir, resmi işleri için yaptığı uçak gezilerinde topladığı bonusları özel gezilere kullanmak ve bir bankacıdan menfaat karşılığı ucuz kredi sağlamak suçlamaları nedeniyle Alman milletvekilliğinden 2002'de istifa etmişti. Özdemir, daha sonra 2004 yılında tekrar Yeşiller'den aday olarak Avrupa Parlamentosu'na milletvekili seçilmişti.

Yeşiller Partisi’nin en tanınan simalarından biri olan Cem Özdemir, partisinin 'realos', yani ‘Gerçekçiler’ adlı liberal kanadının adayı. Konuyla ilgili şimdilik sesli açıklama yapmayacağını belirten Cem Özdemir’in, 2004 yılından beri aralıksız olarak Eşbaşkan olan Claudia Roth’la birlikte başkanlığına seçildiği takdirde ağırlık vereceği konuların başında göçmenlerin topluma daha fazla katılımı olması bekleniyor.

Claudia Roth gibi Cem Özdemir’de Türkiye’nin AB üyeliğinin savunucuları arasında yer alıyor. Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat, Türk kökenli bir siyasetçinin oy oranı yüzde 10 civarında olan ve Alman politikasında kilit parti olarak tanımlanan Yeşiller’in başkanlığına gelmesi ihtimalini göç tarihinde bir dönüm noktası olarak tanımlıyor.

Yeşiller Berlin Eyalet milletvekili Özcan Mutlu ise, Almanya’daki Türk göçmenlerin karar mekanizmalarında yer almaları sürecinin geciktiğini savunuyor. Sokaktaki vatandaş ise Özdemir’in seçilmesinin, buradaki Türkler ve Türkiye’nin AB üyeliği açısından olumlu olacağını düşünüyor.

Cem Özdemir’in adaylığı Yeşiller Partisi’nin önümüzdeki Kasım ayında gerçekleşek parti kurultayında oylanacak.

XS
SM
MD
LG