Erişilebilirlik

Stockholm'de Irak Konferansı


Stokholm’deki Birleşmiş Milletler Konferansı’nda bir araya gelen dünya liderleri Irak’ta güvenliğin iyileştirilmesi, şiddet ve terörle mücadelede atılan adımları övdüler. Ancak bir günlük konferans sonunda Irak’tan alacağı bulunan ülkeler borç silme sözü vermedi.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki yıllar süren savaşların ardından ülkesinin yeniden inşa için uluslararası toplumun yardımına ihtiyacı olduğunu söyledi. Maliki, borçların silinmesini istedi. Çoğu Saddam Hüseyin döneminden olmak üzere Irak’ın toplam 67 milyar Dolar dış borcu bulunuyor. Bu miktarın yarıdan fazlası Suudi Arabistan ve Kuveyt’e olan borçlar. Konferansa alt düzeyde temsilcilerle katılan iki ülke de borç silme vaadinde bulunmadı.

Bu arada İran Dışişleri Bakanı, Irak’taki kötü güvenlik koşullarından Amerika ve müttefiklerini sorumlu tuttu. Stokholm’deki BM Konferansı’nda konuşan Manuşer Muttaki, Irak’taki güvenlik sorunlarının yanlış Amerikan politikalarının sonucu olduğunu söyledi.

Eş başkanlığını Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki Moon’un yaptığı konferansa, Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da katıldı.

XS
SM
MD
LG