Erişilebilirlik

Babacan Steinmeier ile Görüştü


Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Berlin'de Alman meslektaşı Frank Walter Steinmeier ile bir araya geldi. Babacan ve Steinmeier, Türk-Alman Üniversitesi'nin kurulmasına ilişkin anlaşmayı imzaladı, ayrıca Türkiye’nin AB sürecini konuştu.

Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi üyelerine hitaben yaptığı ve Türkiye’de tepki bulan konuşmasından sonra Berlin’e geçen Dışişleri Bakanı Babacan, burada bu sabah önce Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier ve Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanı Annette Schavan'ın da katıldığı bir törende, Türk-Alman Üniversitesi'nin kuruluş sözleşmesini imzaladı. İstanbul'da yapılması ve 2009’da açılması planlanan üniversite, Türkiye ile Almanya arasındaki akademik işbirliğini yoğunlaştırmayı hedefliyor.

Babacan, mühendislik ve ekonomi alanlarına ağırlık verecek ve 5 bin öğrencinin eğitim alacağı dört fakülteden oluşacak üniversitenin Almanya ile Türkiye arasındaki dostluğun simgesi olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı daha sonra Steinmeier ile iki saate yakın süren ikili bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Türkiye'nin AB üyelik müzakereleri ile bölgesel ve uluslararası konuların yanısıra, AKP hakkındaki kapatma davasının da gündeme geldiği diplomatlar tarafından doğrulandı. İki bakan toplantı sonrasında basının sorularını yanıtlarken, Steinmeier, Türkiye’de reformların hızlandırması gerektiğini söyledi, Türkiye’nin gözetiminde, Israil ile Suriye arasında yapılan dolaylı görüşmelerle bağlantılı Babacan’a teşekkür etti.

Babacan ise 'imtiyazli ortaklik" seçeneğinden yana olmasına rağmen, Alman hükümetinin, 'ahde vefa" ilkesine bağlı kalarak Türkiye’nin müzakere sürecine destek verdiğini belirterek, bunun için teşekkür etti.

Babacan gelen bir soru üzerine, Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi toplantısındaki ‘Türkiye’de Müslüman çoğunluk dini özgürlüklerle ilgili sorun yaşıyor’ şeklindeki sözlerinin arkasında durduğunu da belirti. İki bakanın görüşmesini izleyen diplomatlar, Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier’in, Fransa’nın Türkiye’nin AB üyeliğinin referanduma sunma kararından duyduğu rahatsızlığı da dile getirdiğini aktarıyorlar.

Berl'n muhabirimiz Cem Dalaman'ın haberini yukarıdaki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.
XS
SM
MD
LG