Erişilebilirlik

Fransa Referandumda Israrlı


Fransa’da Parlamento Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğinin referandum kapsamında kalmasını düzenleyen önergeyi kabul etti. İktidar milletvekilleri, referandum zorunluluğunu kaldıran düzenlemeye, “Nüfusu birliğin nüfusunun yüzde 5’inden yüksek olan ülkeler hariç” ifadesini ekleyerek Türkiye’yi kapsam dışında bıraktı. Önerge 21’e karşı 48 oyla kabul edildi ancak görüşmeler henüz tamamlanmadı.

Fransa Ulusal Meclisi, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine referandumla karar verilmesini öngören Anayasa değişikliğini onayladı. Ulusal Meclis’te görüşülen Anayasa değişikliği paketinde, AB üyeliği için referandum zorunluluğunu kaldıran maddeye, “nüfusu birliğin toplam nüfusunun yüzde 5’inden fazla olan ülkeler hariç" düzenlemesi eklenerek Türkiye kapsam dışı bırakıldı.

İktidar Partisi Halk Hareketi Birliği mensubu Jean-Luc Warsmann imzalı önerge 21’e karşı 48 oyla kabul edildi. Anayasa düzenlemesi ile, 2005 yılında Anayasası’nın 88’e 5’inci maddesiyle getirilen "Avrupa Birliği’ne tüm yeni üyelikler için referandum şartı" kaldırılmak isteniyordu. Düzenleme eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından Avrupa Anayasası’nın reddedilmesinin ardından yükselen Türkiye karşıtı sesleri dindirebilmek için getirilmişti. Ancak referandumla Avrupa Anayasası’nı reddeden Fransa, Avrupa Birliği’ni endişelendiriyordu. Özellikle Almanya, AB’nin geleceğini ipotek altına alan bu maddenin kaldırılmasını istiyordu.

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin talebi üzerine, Hükümet anayasa değişiklik reformuna bir madde ekleyerek, referandum şartını kaldıran ve "yeni üyeliklerin referandum ya da Parlamento kararı ile alınması seçimini Cumhurbaşkanı’na bırakan” bir düzenleme hazırladı. Ancak iki haftadır değişiklik üzerine çalışan Parlamento, Anayasa değişikliği üzerindeki ilk çalışmasını dün gece tamamladı.

Anayasa maddesinin görüşmeleri öncesi harekete geçen iktidara mensup milletvekilleri Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin talebine bir önerge eklenerek Türkiye’nin AB üyeliğinin referandumla kabul edilmesini zorunlu hale getirdiler. Önerge üzerindeki görüşmelerde Türkiye yanlısı olarak bilinen eski Başbakan Dominique de Villepin’e yakın UMP milletvekili Bruno le Maire « Bu düzenleme ile bir ülke özellikle kapsam dışı bırakılıyor. Türklere üyelik görüşmesini, sonunda yüzlerine kapıları kapatacağımızı göstererek yürütemeyiz. Beşinci Cumhuriyet için referandum bir zorunluluk değildir, karar verme yetkisi Cumhurbaşkanı’na bırakılmıştır» dedi. UMP’li Nicole Ameline de, "Türkiye için ayrımcı bir düzenleme getirilmesinin kabul edilemeyeceğini” söyledi. İktidardan bazı milletvekillerinin yanısıra Muhalefet de önergeye karşı çıktı. Sosyalist Partili Rene Dosier "Saçma sapan ve utanç verici bir düzenleme" derken aynı partiden Manuel Walls, « Anayasal bir düzenlemeyi iktidar partisi kendi içinde halledemez » uyarısında bulundu.

Ancak 40’a yakın UMP milletvekili "Türkiye maddesi kabul edilmezse reform paketinin tümüne karşı oy kullanacakları" tehdidini savurunca hükümet paketin tümünü tehlikeye atmamak için önergeye destek verdi. Adalet Bakanı Rachida Dati, “Warsmann tarafından kaleme alınan önerge Hükümetin amacıyla çelişmiyor” sözleriyle hükümetin önergeyi yerinde bulduğunu açıkladı. Türkiye aleyhindeki önerge oylandı ancak henüz yasanın onaylanması için iki aşamadan daha geçmesi gerekiyor. Önce Genel Kurul 3 Haziran Salı günü değişikliğin tümünü ele alıp oylayacak. Genel Kurul’da bir anayasa değişikliğinin kabul edilebilmesi için üye sayısının beşti üçünün kabul oyu vermesi gerekiyor. Bu da iktidarın muhalefet partisinin oylarına da ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Ancak ana muhalefet Sosyalist Parti reform paketine karşı oy kullanacaklarını açıkladı bile. Reformlar üzerindeki ikinci tur görüşmeler 10 Haziran’da Senato’da, ardından Senato ve Meclis’in ortak toplandığı Konsey’de görüşülecek.
XS
SM
MD
LG