Erişilebilirlik

Teröre Karşı Güçlü Ortaklık


Afganistan ve Katar'dan sonra Türkiye'ye geçen Amerika İç Güvenlik Bakanı Michael Chertoff, Amerika’yle Türkiye'nin teröre karşı 'iki güçlü ortak' olduğunu söyledi. Chertoff, iki ülkenin bu ortaklıkta çok önemli ilerleme kaydettiğini bildirdi.

Chertoff, Ankara'da gerçekleştirdiği temaslar kapsamında Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin yanısıra Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay'la görüştü. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'le görüşmesinin ardından açıklama yapan Chertoff, Ankara ziyaretinin hem terörizmle mücadele hem de diğer alanlarda Türkiye ile Amerika'nın sahip olduğu 'güçlü ve derin' ilişkilerin bir göstergesi olduğunu kaydetti. Türk ve Amerikan halklarının teröre kurban verdiğini hatırlatan Chertoff, günümüzde küresel tehdide dönüşen teröre karşı küresel mücadelenin şart olduğunu dile getirdi. Bu kapsamda Türkiye ile Amerika'nın geçmişteki işbirliği sayesinde pekçok başarıya ulaşıldığını söyleyen konuk bakan, "Terörizmle mücadeledeki ortaklığımıza devam etmek ve bu mücadeleyi sürdürmek istiyoruz" ifadesini kullandı.

"Herkes risk altında"

Chertoff, terör örgütü El Kaide'nin Türkiye'yi ne ölçüde hedef aldığı ve Türkiye'nin bu konuda ne tür önlemler alabileceğine ilişkin bir soru üzerine, Türkiye'nin de El Kaide ve diğer terör örgütlerinin saldırılarına son yıllarda hedef olmuş bir ülke olduğuna vurgu yaptı. El Kaide'nin; demokratik, özgürlükçü ve ortak değerlere sahip olan ülkeleri hedef almayı sürdürdüğüne işaret eden Chertoff, tüm demokratik ülkelerin 'risk altında' olduğunu dile getirdi. Türkiye'ye yönelik herhangi bir saldırı planlandığına dair spesifik bir bilgiye sahip olmadığını ifade eden Chertoff, "Ancak hepimiz aynı geminin içindeyiz. Özgürlük peşinde koşan, dünyada barışı ve güveni sağlayan taraflar olarak hepimiz aynı riskle karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.
XS
SM
MD
LG