Erişilebilirlik

Carter: 'İsrail Nükleer Silaha Sahip'


Amerika’nın eski başkanlarından Jimmy Carter İsrail’in en az 150 adet nükleer silaha sahip olduğunu söyledi. İsrail’in nükleer silahları hakkında bir Amerikalı yetkili ilk kez bu kadar kesin bir dille konuştu.

İsrail nükleer silaha sahip olup olmadığı hakkında açıklama yapmıyor, ve Amerikalı yetkililer de bu tutuma bağlı kalıyordu.

İngiltere’nin Galler bölgesinde basın toplantısında Jimmy Carter’a yeni bir Amerika başkanının nükleer silaha sahip bir İran’la ilgili politikasının nasıl olması gerektiği soruldu. Eski Başkan bu soruya Amerika, İsrail ve diğer güçlerin, çok büyük nükleer silah depolarına sahip olduklarını söyleyerek yanıt verdi. Carter Amerika’nın 12 bin, İsrail’in ise 150 ya da daha fazla nükleer silaha sahip olduklarını belirtti.

“Sovyetler Birliği de Amerika kadar nükleer silaha sahipti” diyen Carter, İngiltere ve Fransa’nın da birkaç yüz nükleer silahı olduğunu kaydetti.

Amerika Savunma Bakanı Robert Gates Aralık ayında Senato’daki konuşmasında İsrail’in nükleer silah sahibi olduğunu söylemişti. Gates, “İran, İsrail dahil nükleer silah sahibi ülkeler tarafından çevrili olduğu için nükleer silah sahibi olmayı istiyor, şeklinde konuşmuştu.

Jimmy Carter önceki gün de, Gazze ablukasının yeryüzünün en büyük insan hakları suçlarından biri olduğunu söyledi. Eski Amerika Başkanı İngiliz The Guardian gazetesine verdiği demeçte, Gazze ablukasının bir milyon 600 bin Filistinli’nin hapiste tutulması anlamına geldiğini belirtti.

Avrupa Birliği’nin Gazze ablukasını eleştirmemesinin utanç verici olduğunu da söyleyen Carter, Hamas’ın ateş kes ilan etmesi durumunda Avrupa Birliği’nin, bu örgütle ilişki kurması gerektiğini de kaydetti. Jimmy Carter geçen ay Suriye’ye giderek Hamas’ın sürgündeki lideri Halid Meşal’le görüşmüştü.

XS
SM
MD
LG