Erişilebilirlik

Erken Doğan Bebeklerde Sağlık Sorunları


Erken doğum, gelişmiş ülkelerde bebek ölümlerinin birinci nedeni. Yeni bir araştırmaya göre 37’inci haftadan önce doğan bebeklerin yaşama şansı çok düşük ve yaşadıkları taktirde bu bebekler ilerde daha fazla sağlık sorunuyla karşı karşıya kalıyor.

Erken doğan bebekler 1 kilo kadar hafif olabiliyor. Tıptaki ilerlemeler bu minik bebeklerin daha az kiloyla bile yaşatılmasını sağlıyor ancak anne ve babaların kaygısı devam ediyor. Carla Ransom’ın kızı Alexandra, 7 buçuk hafta erken doğmuş. Ransom, bebeği hastaneden eve ilk getirdiklerinde aşırı tedbirli davrandığını, özellikle nefes alıp almadığını, süt içip içmediğini ve ne kadar içtiğini sürekli kontrol ettiğini anlatıyor.

Yeni bir araştırma prematüre bebeklerin yetişkin hayatlarında sorunlarla karşılaşabileceğini gösteriyor. Araştırmayı Duke Üniversitesi’nden Doktor Gita Swamy yürütmüş. Dr. Swamy, 22 ile 27 hafta arası doğan bebeklerin ölüm oranının 9 – 10 kat daha fazla olduğunu söylüyor. Araştırmacılar 60 bini erken doğmuş 1 milyondan fazla kadın ve erkeğin doğum ve ölüm kayıtları üzerinde çalışmalar yapmış. Sonuçta erkek bebeklerin kız bebeklere göre erken doğum risklerinin daha yüksek olduğu ortaya çıkmış. Erken doğmuş yetişkin erkeklerin ölüm oranı da erken doğan yetişkin kadınlardan daha fazla. Bazı araştırmalar yetişkin hayatı boyunca görülen bazı sağlık sorunlarını erken doğuma bağlıyor. Örneğin kronik akciğer rahatsızlıkları, gelişim bozuklukları, görme ve duyma kaybı bunlar arasında. Doktorlar erken doğan bir kişinin uzun vadede ne gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşacağını belirlemenin imkansız olduğunu söylüyor. Doktor Swamy de daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtiyor. Swamy’e göre hamile kadınlarda erken doğumu önlemek için daha fazla çaba göstermek gerekiyor. Son olarak bebek ve çocuk ölümlerini önlemek amacıyla kurulan March of Dimes Vakfı bu konuda araştırma yapan bilimadamlarına 3 buçuk milyon dolar bağışta bulundu. Bu tür çalışmaları destekleyen vakıfların sayısı gün geçtikçe artıyor.

XS
SM
MD
LG