Erişilebilirlik

23 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


Boston Globe İstanbul’daki Suriye-İsrail görüşmelerinin, Amerika’nın gözetiminde yapılmadığına dikkati çekiyor. Gazete, sağlanacak bir anlaşmanın Amerika’nın da çıkarına uygun olacağını vurguluyor:

"Bu görüşmelerin anlamı, sadece Bush yönetiminin, Amerika’nın Orta Doğu barış görüşmelerindeki geleneksel rolünü Türkiye’ye bırakmasıyla sınırlı değildir. İsrail, Suriye ve Türkiye, Başkan Bush’a ve üst düzey bazı danışmanlarına rağmen bir barış çabasına girme riskini de üstlendi. Eğer İsrail’in ve hatta Suriye’nin amaçları Amerika’nın çıkarlarına ters olsaydı, Bush’un İsrail’i Suriye ile görüşmekten vazgeçirmeye çalışması anlaşılır bir çaba olabilirdi. Ama durum bunun tam tersi. Umarız, Bush’un yerini alacak olan yeni başkan, onun harcadığı barış fırsatlarının değerini daha iyi anlar."

New York Times da, Bush yönetiminin yıllardır sürdürdüğü Suriye’ye tecrit etme politikasını eleştiriyor ve İsrail’in Suriye’yle masaya oturmasına destek veriyor. Gazete, yönetimin Libya, Kuzey Kore’nin yanı sıra Iraklı isyancılarla görüştüğünü hatırlatıyor:

"Türkiye’nin arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerin başarılı olup olmayacağı belirsiz. Ancak, Suriye’nin İran’dan kopartılması büyük bir başarı olur. Bush’un tavrı Amerika’nın çıkarlarına zarar veriyor ve Washington’un devre dışı kalmasına neden oluyor. Demokrat Parti başkan adaylarından senatör Barack Obama gibi biz de, düşmanlarımızla temas kurmak da dahil olmak üzere, diplomatik çabaları destekliyoruz. Eğer Bush, Beyaz Saray’daki son günlerinde bunu yapmayacaksa, en azından engel oluşturmamalıdır."

Christian Science Monitor Senatör John McCain ile Senatör Barack Obama arasındaki seçim yarışında, Amerika’nın terörist ülkelerle görüşüp görüşmemesi tartışmasının öne çıktığını belirtiyor. Gazete, İsrail’in Suriye ve Hamas’a karşı izlediği politikayı Amerikalı politikacılara da örnek gösteriyor:

"İsrail’in bir yandan müzakereler yürütürken, bir yandan da elinde büyük bir sopa tutması, Amerikan seçim kampanyasındaki tartışmalara da ışık tutabilir. Terörü destekleyen ülkelerle görüşmenin, onlara meşruiyet ve zaman kazandırma gibi bir riski vardır elbette. Ancak bu tür görüşmeler, düşmanın kaygılarını ve zayıf yanlarını anlamayı sağlayarak Amerika’nın çıkarlarına hizmet edebilir. Ayrıca Amerika’nın kibirli ve zorba imajının silinmesine ve saygı kazanmasına da yarayabilir. Bu da düşmanın Amerikan karşıtı tutumunda bir yumuşamayı beraberinde getirebilir."

Washington Post McCain ile Obama arasındaki bir başka önemli tartışmanın da, seçim kampanyalarında lobi şirketlerinin etkisi konusunda olduğunu belirtiyor. Gazete, iki adayı da birbirlerini suçlamak yerine bu konuda somut önlemler almaya çağırıyor:

"Lobicilerin faaliyetlerinin şeffaf hale getirilmesi ve denetlenmesi gerekiyor. Hem Obama hem de McCain şimdiye kadar bu konuda ciddi çabalar harcadı. Her iki senatör de, uygulamaya konduğunda lobicilerin Kongre üyelerine verdikleri desteği açıklamasını zorunlu kılan reform tasarının kabul edilmesi için uğraştı. İki aday da bu konuda atılması gereken yeni adımlar konusunda ortak bir çaba içine girmelidir. Böyle bir çaba, ucuz tartışmalardan daha fazla yarar sağlayacaktır."

XS
SM
MD
LG