Erişilebilirlik

Missouri'de Osmanlı Bahçesi


Amerika’nın St.Louis kentindeki Missouri Botanik Bahçesi’nde 2006’da oluşturulan “Bakewell Osmanlı Bahçesi” yeni bir peyzaj düzenlemesiyle 16 Mayıs 2008’de törenle açıldı. Merkezi Amerika’da bulunan Türk Kültür Vakfı’nın (Turkish Cultural Foundation) desteğiyle gerçekleştirilen açılış törenine Chicago Başkonsolosu Kenan İpek de katıldı. Açılış çerçevesinde Türk Kültür Vakfı ve Missouri Botanik Bahçesi tarafindan düzenlenen konferansta, projenin danışmanlığını yapan Profesör Doktor Nurhan Atasoy Türklerin bahçe kültürünün Batı dünyasına etkisi, Massachusetts Üniversitesi profesörlerinden Dr. Walter Denny de Türk sanatında çiçeğin önemi konularında konuşmalar yaptı.

Türk Kültür Vakfı’nın verdiği bilgilere göre, Türklerde bahçe ve çiçek kültürü, göçebelikten bu yana önemini yitirmemiş; sanatın ve yaşamın her alanında görülen yaygın bir gelenek. Zengin bitki örtüsüne sahip Osmanlı ve Türkiye coğrafyası sayısız bitki ve çiçek çeşidinin yanı sıra bahçe mimarisi ile başta Avrupa olmak üzere birçok toplumu etkilemiş.

Geleneksel Osmanlı bahçe mimarisi özellikleri taşıyan Bakewell Osmanlı Bahçesi, çeşmesi, çardağı ve şadırvanından gelen su sesleri arasında siklamen, zambak, sümbül, lale, anemon, nergis, karanfil, yasemin, gül, şakayık, çınar, turunç, nar gibi 9000 çeşit egzotik çiçek, bitki ve ağaç ile Türk bahçelerinin tüm zenginliğini yansıtıyor.

Bakewell Osmanlı Bahçesi’ne ismini veren Bakewell ailesinin Osmanlı İmparatorluğu’yla bağları, II. Mahmut’un Fransız asıllı annesi Nakşidil Valide Sultan’la akrabalıklarına dayanıyor. Nakşidil Sultan’ın akrabası olan babaları Edward L. Bakewell’den Osmanlı saray hikayeleri dinleyerek büyüyen ve babalarının ABD’de bir Osmanlı bahçesi kurulması yönündeki vasiyetini yerine getirmek üzere yıllarca çalışan Ted Bakewell ve Anderson Bakewell kardeşler, sonunda Missouri Botanik Bahçesi içinde kurdukları Osmanlı Bahçesi’yle bu vasiyeti yerine getirdiler. St. Louis’de yaşayan mimar Fazıl Sütçü’nün gönüllü olarak destek verdiği Bakewell Osmanlı Bahçesi, her yönüyle Türk bahçe kültürünü yansıtıyor. Bahçe köşkünden, yan duvarların süslemelerine kadar birçok ayrıntı da sanatçı Semih İrteş tarafından hazırlandı.
XS
SM
MD
LG