Erişilebilirlik

Şensoy: 'Sorunlar Geride Kaldı'


Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, Washington’la Ankara’nın, aralarındaki sorunları geride bıraktıklarını söyledi. Büyükelçi Şensoy, Uluslararası terörizm konusunda araştırma yapan düşünce kuruluşlarından Potomac Enstitüsü’nün dün Kongre’de düzenlediği toplantıda konuştu.

Potomac Enstitüsü terörizmin uluslararası boyutları ve Amerika, Avrupa, Ortadoğu ve dünya ülkeleri üzerindeki etkileriyle ilgili araştırma yapan bir kuruluş. Enstitünün Başkanı Profesör Yonah Alexander’ın, eş-başkan Profesör Edgar Brenner’la birlikte yazdığı “Türkiye:Terörizm Medeni Haklar ve Avrupa Birliği” adlı kitabın da tanıtıldığı toplantıda Büyükelçi Şensoy, bazı iniş çıkışlara rağmen iki ülke arasındaki ilişkilerin değişen dünyaya ayak uydurmayı başardığını belirtti.

Türk-Amerikan ilişkilerinin sürekli ilgi ve dikkat gerektiren hassas ama güçlü ve çok eski bir ilişki olduğunu vurgulayan Büyükelçi, ilişkilerde son yıllarda yaşanan ilk sorunun, Irak’la ilgili farklı görüşlerden kaynaklandığını söyledi. Nabi Şensoy, Türkiye’nin de Saddam Hüseyin’i Ortadoğu’da bir istikrarsızlık kaynağı olarak gördüğünü ve bu noktada Amerika’yla aynı düşündüğünü ancak askeri harekattan önce her yolun denenmesini savunduğunu kaydetti.

Büyükelçi Şensoy, ikinci sorunun da Irak topraklarından Türkiye’ye yönelik PKK terörüyle mücadele konusunda Türkiye’yle Amerika’nın farklı düşünmesi olduğunu hatırlattı. Şensoy, artık bu sorunların giderildiğini, iki tarafın da duygusal düşünmeyi bir kenara bıraktığını ve Türkiye’yle Amerika’nın PKK’yla mücadelede işbirliği yaptığını söyledi. Hiçbir ülkenin terörle tek başına başa çıkamayacağını kaydeden Büyükelçi, bu mücadelede ortak bir cephe oluşturulmasının önemini vurguladı.

Türkiye’nin Amerika’yla stratejik ortaklığına büyük önem verdiğini belirten Büyükelçi Şensoy, “Amerika’nın PKK’yı terör örgütü olarak tanımlaması ve PKK’ya karşı bizimle ortak bir cephe oluşturması, ilişkilerde dönüm noktası olmuştur,” dedi. İki ülkenin, ilişkilerini yeniden tanımlayarak yeni bir döneme girdiklerini belirten Şensoy, Türkiye’nin de Amerika gibi ortak hedefleri olduğunu, Doğu-Batı diyaloğunu, Ortadoğu barışını teşvik ettiğini, nükleer güce sahip bir İran istemediğini söyledi. Şensoy, önemi son yıllarda giderek artan Türkiye’nin laik, demokratik bir ülke olarak uluslararası ilişkilerde ve bölgesinde daha önemli roller üstlenmeye hazır olduğunu kaydetti.

Potomac Enstitüsü Uluslararası Terörizm Araştırmaları Merkezi’nin düzenlediği toplantıda, Hudson Enstitüsü’nden Zeyno Baran, Terörizmle Mücadele Vakfı Başkanı Andrew Cochran, Jamestown Vakfı Terör uzmanı Frank Hyland ve Profesör Edgar Brenner da Türk-Amerikan ilişkileriyle terörle mücadelede uluslararası işbirliğinin önemini vurgulayan konuşmalar yaptı.

XS
SM
MD
LG